Czasopismo MEAKULTURA

czasopismo-meakultura

Zapraszamy do czytania internetowego czasopisma MEAKULTURA: www.meakultura.pl

MEAKULTURA to nowe (rok zał. 2012), niezależne czasopismo internetowe poświęcone Muzyce, Edukacji, Artystom - Kulturze.

Zespół redakcyjny MEAKULTURY poruszają się w różnych dziedzinach kultury muzycznej – to wykwalifikowani specjaliści, których wiedza i personalne podejście do prezentowanych tematów decyduje o opiniotwórczym profilu serwisu. Współtworzony przez ludzi wywodzących się z wielu środowisk akademickich i regionalnych (artykuły publikowane są także przez muzyków mieszkających poza granicami Polski) charakteryzuje się niezależnością. Rzeczowe, pisane przystępnym językiem teksty to materiał satysfakcjonujący wymagających czytelników zajmujących się muzyką na co dzień, jak i źródło wiedzy dla amatorów.

Przedmiotem systematycznie zamieszczanych w czasopiśmie publikacji jest w szczególności muzyka polska - moja (właśnie od łac. mea), twoja, nasza. Prezentowany na łamach MEAKULTURY materiał cechuje wyjątkowa różnorodność, która w specyficzny sposób odzwierciedla szerokie spektrum zainteresowań zespołu redakcyjnego. Różnorodność ta jest niewątpliwie jednym z najsilniejszych atutów platformy - czytelnicy mają okazję do poznania muzycznego dorobku Polski z punktu widzenia muzykologa, pianisty, etnomuzykologa czy specjalisty zajmującego się antropologicznym rozumieniem kultury. Serwis pozwala więc zrozumieć, w jak wielu kontekstach funkcjonuje muzyka. Nie ma więc tutaj miejsca na dziennikarską stagnację - na łamach sześciu działów coś dla siebie znajdzie każdy uczestnik kultury muzycznej:

• Meandry - stale aktualizowany dział, informujący o ważnych wydarzeniach z życia muzycznego Polski oraz publikujący autorskie felietony (jak np. Muzyczna Wizytówka Miast, Strefa Kiczu, Strefa Kibica, Mea culpa
  • Wywiady
  • Recenzje
  • Publikacje - obszerniejsze artykuły, publikowane przez specjalistów (instrumentalistów, muzykologów, antropologów kultury)
  • Edukatornia - zbiór krótkich, rzeczowych tekstów o charakterze edukacyjnym
  • Kosmopolita - dział poświęcony zagranicznym dokonaniom polskich artystów: koncertom, nagrodom, festiwalom, wydarzeniom organizowanym przez Instytuty Polskie.

MEAKULTURA chce edukować, dostarczać wiedzy, stymulować i propagować pozytywne wartości. Rekomenduje młode, nieznane jeszcze szerszej publiczności talenty i informuje o organizowanych w kraju konkursach muzycznych. Na wsparcie medialne czasopisma mogą liczyć przedstawiciele wszystkich kręgów polskiej kultury muzycznej.

Publikowany w MEAKULTURZE materiał, oprócz oczywistej przynależności do odpowiedniego działu, opatrzony jest tagami ułatwiającymi znalezienie interesującego nas akurat tekstu. Pomocna okazuje się także wyszukiwarka.

Na łamach platformy, pomimo niespełna półrocznej działalności, znajdziemy  już kilkadziesiąt publikacji (o bardzo zróżnicowanej tematyce!), wywiady oraz szereg cotygodniowych recenzji telewizyjnych konkursów muzycznych. MEAKULTURA to prężnie rozwijający się nowoczesny serwis kulturalny, wyróżniający się wszechstronnością i świeżym, wielokontekstowym rozumieniem zjawisk charakteryzujących poważną i popularną muzykę polską.

Opublikowano: 2012-12-10