Fundacja MEAKULTURA otrzymała stypendium Funduszu Popierania Twórczości ZAiKS

fundacja-meakultura-otrzymala-stypendium-funduszu-popierania-tworczosci-zaiks

Fundacja MEAKULTURA otrzymała wsparcie z Funduszu Popierania Twórczości Stowarzyszenia Autorów ZAiKS na potrzeby organizacji Konkursu dla Polskich Krytyków Muzycznych "KROPKA".

Jako organizatorzy konkursu dostrzegamy w Polsce ogromną potrzebę promocji kompetentnej krytyki muzycznej, zarówno w mediach drukowanych, jak i elektronicznych, oraz wspierania osób początkujących w tej dziedzinie. Biorąc pod uwagę różnorodność współczesnej kultury muzycznej w Polsce, w ramach konkursu pragniemy uwzględnić wielość gatunków muzycznych (muzyka klasyczna, popularna, filmowa, ludowa, itp.) oraz sposobów wypowiedzi (recenzja, felieton, esej, a nawet wpis na blogu). Z tego powodu przewidujemy nagrody w kilku kategoriach – trzy Nagrody Główne za najlepszy tekst o muzyce opublikowany w roku 2014, dwa wyróżnienia (dla debiutanta oraz dla blogera), a także Nagrodę Specjalną za tekst o muzyce polskiej opublikowany poza granicami kraju

Otrzymane środki mają być przeznaczone na nagrody dla uczestników. Szczegółowy regulamin konkursu wraz z kalendarium działań zostanie opublikowany wkrótce. Już teraz namawiamy jednak wszystkich piszących krytyków do udziału w tym przedsięwzięciu. Zapraszamy też instytucje i firmy, którym bliskie jest dziennikarstwo muzyczne na wysokim poziomie, do wsparcia naszej inicjatywy.

Komitet Organizacyjny

Opublikowano: 2014-11-29