Konkurs Polskich Krytyków Muzycznych KROPKA. Druga edycja.

konkurs-polskich-krytykow-muzycznych-kropka-druga-edycja

Zgodnie z powszechną opinią krytykować potrafi każdy. Dużo rzadszą umiejętnością jest głębsza refleksja i wnikliwa ocena zjawiska. Jeszcze rzadziej zdarza się formułować własne, oryginalne sądy w taki sposób, by swą atrakcyjnością same przyciągnęły odbiorcę.

Wierzymy, że rzetelna krytyka muzyczna może, i powinna być, prawdziwą sztuką, dlatego stworzyliśmy Konkurs Polskich Krytyków Muzycznych KROPKA.  W tym roku organizujemy już jego drugą edycję.

Wydarzenie to ma szansę przyczynić się do integracji środowiska, które, ze względu na ogromną różnorodność gatunków oraz niszowy charakter niektórych nurtów muzycznych, pozostaje bardzo rozproszone.

Druga edycja

Dużo mówi się o tym, że w nowoczesnych mediach nie ma miejsca na krytykę muzyczną, my jednak wierzymy, iż jest ona wciąż potrzebna i spełnia się w słuchaniu, pisaniu, czytaniu – w żywych praktykach. Zamiast formułować definicje krytyki wolelibyśmy widzieć ją w działaniu i na tej podstawie wnioskować o roli, jaką wyznacza jej współczesność. Okazję ku temu stwarza konkurs przeznaczony dla krytyków – rywalizacja, która pozwoli zebrać wartościowe teksty w jednym miejscu, by wyłonić spośród nich te najlepsze.

Interesują nas nie tylko autorzy działający w kraju, ale także ci, którzy piszą o muzyce polskiej za granicą. Krytykę można dziś wywodzić zarówno z akademickich czasopism, jak i z Internetu, zinów bądź tygodników opinii. Przyjmuje najróżniejsze formy (recenzja, esej, felieton, wpis na blogu). Dotyczy rozmaitych gatunków i stylów muzycznych. Krytyka, której szukamy, oferuje wnikliwy kontakt z muzyką, o której traktuje, oraz z czytelnikiem, do którego jest kierowana. Gdzieś pomiędzy nimi znajduje się tekst – medium, którego opanowanie pozwala ocenić poziom umiejętności, wiedzy i zaangażowania krytyka.

A zatem krytyka krytyki? Oczywiście. Krytyk poświęca się muzyce, a my chcemy jego pracę (d)ocenić i promować przez usytuowanie jej wśród najistotniejszych elementów dzisiejszej rzeczywistości – tych, które pozwalają nam się w niej orientować i aktywnie w niej uczestniczyć. KROPKA to konkurs, który – wbrew nazwie – nie ma nic wspólnego z zakańczaniem. Współzawodnictwo ma ukazać krytykę jako proces, pracę w centrum i na peryferiach, podejmowaną przez autorów młodych, rozwijających się, oraz tych, którzy zdobyli już w tej sferze doświadczenie. Integracja środowiska oraz zaprezentowanie go publiczności jest naszym głównym zamiarem. Zapraszamy!

Aby wziąć udział w konkursie należy wysyłać tekst na adres kropka@fundacjameakultura.pl

Termin nadsyłania tekstów mija 22 lutego 2016 roku, a ogłoszenie wyników nastąpi 15 kwietnia.

Uroczyste rozdanie nagród odbędzie się 12 maja 2016 roku w siedzibie Polskiego Wydawnictwa Muzycznego.

Zwycięskie prace zostaną opublikowane, za zgodą autorów i pierwszych wydawców, na łamach czasopisma internetowego MEAKULTURA.

Nagrody (statuetki i dyplom) zostaną przyznane w trzech kategoriach:

1. Nagroda Główna za najlepszy tekst o muzyce opublikowany w roku 2015 – w tej kategorii przewidziane zostały trzy równorzędne nagrody.

2. Wyróżnienia:

- dla debiutanta, czyli osoby, która dopiero rozpoczyna działanie w sferze publicystyki muzycznej

- dla blogera, czyli osoby, która prowadzi w Internecie blog w języku polskim o tematyce muzycznej

3. Nagroda Specjalna za tekst o muzyce polskiej opublikowany poza granicami kraju.

W tym roku przewidziana są także:

-Nagroda Indywidualne Piotra Metza za tekst o muzyce popularnej

-Nagroda Redaktora Naczelnego PWM

-Nagroda Fundacji MEAKULTURA za wybitne osiągnięcia w dziedzinie krytyki muzycznej

Nagroda Główna ma uhonorować i przybliżyć szerszej publiczności postaci ważne dla polskiej krytyki muzycznej, które często bywają niedoceniane lub po prostu nieznane, poza wąskim kręgiem odbiorców jednego nurtu muzycznego. Celem konkursu jest bowiem kształtowanie właściwych wzorców krytyki muzycznej poprzez promowanie autorytetów w tej dziedzinie oraz podniesienie poziomu krytyki, którą w popularnych mediach często zajmują się osoby niekompetentne. Konkurs ma też zwrócić uwagę na młodych twórców, którym często bardzo trudno odnaleźć swoje miejsce w środowisku. „KROPKA” może stać się dla początkującego pokolenia krytyków doskonałą okazją do zaprezentowania szerokiemu gronu odbiorców swoich umiejętności.

Wyróżnienie to szansa dla pasjonatów krytyki na sprawdzenie swoich możliwości oraz na konfrontację z innymi twórcami. Ich osiągnięcia ocenią wybitni specjaliści w dziedzinie krytyki muzycznej. Twórczość blogowa również staje się coraz bardziej popularnym sposobem przekazu opinii na temat muzyki. Często bywa on jednak marginalizowany w powszechnym odbiorze – pragniemy to zmienić i docenić także tę formę wypowiedzi.

Nagroda Specjalna kierowana jest do autorów, którzy nie posiadają polskiego obywatelstwa i publikują teksty poza granicami Polski. Kategoria ta ma zaprezentować dorobek zagranicznych muzykologów, dziennikarzy, publicystów, którzy swoją pracę poświęcili badaniu i promowaniu muzyki polskiej na świecie, a wiedza o nich bywa w naszym kraju znikoma.

Komitet organizacyjny konkursu współtworzą polscy naukowcy, doktoranci i wyróżniający się studenci kierunków humanistycznych. W Jury zasiądą natomiast wybitne osobistości kształtujące najważniejsze wydarzenia życia kulturalnego w Polsce, związane z działalnością instytucji kultury i nauki.

Zapraszamy wszystkich piszących krytyków do udziału w tym przedsięwzięciu, a także namawiamy instytucje i firmy, którym bliskie jest dziennikarstwo muzyczne na wysokim poziomie, do wsparcia naszej inicjatywy.

Szczegółowe informacje na temat konkursu można znaleźć na stronie internetowej Fundacji:

O zasadach konkursu i jego tegorocznym przebiegu można przeczytać w REGULAMINIE i KALENDARIUM

Konkurs otrzymał wsparcie z Funduszu Promocji Twórczości Stowarzyszenia Autorów ZAiKS.

PARTNERZY KONKURSU: