Książka "Sto lat muzycznej emigracji. Kompozytorzy polscy za granicą (1918-2018)"

ksiazka-sto-lat-muzycznej-emigracji-kompozytorzy-polscy-za-granica-1918-2018 autor grafiki: Max Skorwider

100 lat muzyki polskiej za granicą w stulecie Niepodległości Polski!

Blisko 50 autorów, ponad 200 kompozytorów, niemal 100 ilustracji

63 mini wywiady i 15 obszernych artykułów przekrojowych

Mamy zaszczyt przedstawić Państwu najnowszy projekt Fundacji MEAKULTURA - pierwszy polski leksykon kompozytorów emigracyjnych.

Sto lat muzycznej emigracji. Kompozytorzy polscy za granicą (1918–2018), to pierwsza publikacja w polskiej literaturze, która zgłębia temat emigracji wśród kompozytorów XX wieku tak kompleksowo – obok twórców z kręgu muzyki poważnej przybliżając również artystów z dziedziny muzyki jazzowej i filmowej, a nawet popularnej. W pierwszych dwóch częściach znalazły się teksty popularyzatorskie, a w trzeciej fakty biograficzne z tradycyjnych leksykonów zastąpi atrakcyjna forma mini wywiadów ze specjalistami, którzy opowiedzą zarówno o twórczości, jaki i o osobowości i anegdotach z życia wybranych kompozytorów.

[...] Jest to próba przywrócenia polskiej kulturze twórczości niewystarczająco obecnej, źle obecnej, a czasami zupełnie nieobecnej. Czytelnik może być czasem zaskoczony tym, ilu nazwisk nie znał, albo też ilu nie wiązał nigdy z kontekstem emigracyjnym. [...] Jak każda dobra książka o sztuce, także i ta będzie zmuszać do rewizji własnej wiedzy i własnych przekonań, do przewartościowań i do poszukiwania nowych sposobów rozumienia artystycznej sytuacji, w jakiej jesteśmy. [...] Zostaje tylko zachęcić do lektury i obiecać, że będzie to czas dobrze wykorzystany. - Dr hab. Krzysztof Moraczewski.

Leksykon ukaże się już niebawem - zapraszamy do lektury!

Więcej: http://fundacjameakultura.pl/projekt/leksykon-sto-lat-muzycznej-emigracji-kompozytorzy-polscy-za-granica-1918-2018-26?fbclid=IwAR1Ga9p-SBiofgr6Hg8m3k83tLSEsNS1FQiRZ-09G-UtfHpqgaIuL1mui5A