"Marlene, Marlene - historia do przemyślenia". Koncert z piosenkami Marlene Dietrich

marlene-marlene-historia-do-przemyslenia-koncert-z-piosenkami-marlene-dietrich plakat koncertu

Już w czerwcu zapraszamy do obejrzenia na kanale youtube SAVE THE MUSIC wyjątkowego koncertu „Marlene, Marlene - historia do przemyślenia“ z piosenkami Marlene Dietrich, które w oryginelnej wersji językowej zaśpiewa Joanna Stanecka. Projekt finansuje FUNDACJA WSPÓŁPRACY POLSKO-NIEMIECKIEJ, a Fundacja MEAKULTURA jest polskim partnerem, wspierającym wydarzenie od strony organizacyjnej i merytorycznej. Priorytetowym zadaniem SAVE THE MUSIC jest propagowanie tradycji dobrej muzyki, a postać Marlene Dietrich pojawiła się już w pierwszej odsłonie naszej kampanii społecznej i została m.in. fantazyjnie sportretowana przez mistrza plakatu i grafiki - Maxa Skorwidera (plakat do obejrzenia TUTAJ).

Nagranie koncetu będzie miało miejsce w Bochum, w Północnej Westwalii w ZEITMAULtheater.

Joanna Stanecka - śpiew

Whitney Reader - pianino

Włodek Gula - kontrabas

Mirosław Tybora -akordeon

"Marlene, Marlene - historia do przemyślenia" to składający się z czterech części koncert z piosenkami Marlene Dietrich, zawierający elementy stand up-u. Wysłuchamy siedemnastu piosenek z różnych lat życia artystki, wykonanych po niemiecku z akompaniamentem pianina, akordeonu i kontrabasu. Poszczególne elementy performance'u scalone zostały w przemyślaną całość poprzez narrację w języku polskim, autorstwa Joanna Staneckiej. Jest to nie tylko spojrzenie na historię Niemiec czy na życie Marlene, ale i opowieść o kondycji człowieka zderzonego z różnymi odcieniami egzystencji: beztroską, miłością, wojną oraz powojennym, wewnętrznym wypaleniem. To także spojrzenie na niemiecką kobietę w kontekście nazizmu i antynazizmu. Tekst, oprócz frywolnej konwersacji z publicznością, prowadzonej w lekkim i dowcipnym stylu, zawiera fragmenty przemówień wybitnych polityków ostatniego stulecia, które zaskakują podobieństwem ponadnarodowych problemów, obaw, a także stosunkiem do religii, kobiet czy narodowości. Program skonstruowany jest w ten sposób, aby zauroczyć odbiorcę pięknem niemieckiej mowy i uzmysłowić mu, że to nie narody odpowiadają za tragedie wojenne, ale chore ideologie, propaganda, brak dialogu politycznego i nieodpowiedzialni przywódcy.

---

„Marlene, Marlene – eine Geschichte zum Nachdenken“ ist ein vierteiliges Konzert mit Liedern von Marlene Dietrich. 17 Stücke aus verschiedenen Lebensphasen der Künstlerin werden zu Kontrabass und Klavier auf Deutsch gesungen (die polnischen Texte werden an die Wand projiziert). Das Programm enthält Elemente von Stand-up – die von Joanna Stanecka verfassten (auf Polnisch gesprochenen) Texte beleuchten nicht nur die deutsche Geschichte und Marlenes Biographie, sondern erzählen universell von Sorglosigkeit, Liebe, Krieg und der inneren Leere der Nachkriegszeit. Zugleich zeichnen sie das Bild einer deutschen Frau im Kontext von Nazismus und Antinazismus. Die in leichtem, frivol-witzigem Ton gehaltene Konversation mit dem Publikum enthält zudem verblüffend aktuell wirkende Ausschnitte aus Reden wichtiger Politiker des 20. Jahrhunderts zu internationalen Problemen, aber auch zu Religion, Frauen oder Nationalität. Das Programm soll den Zuschauer/Zuhörer durch den Reiz der deutschen Sprache bezaubern und ihm bewusst machen, dass nicht Völker die Tragödien des Kriegs verursachen, sondern kranke Ideologien, Propaganda, fehlender politischer Dialog und verantwortungslose Politiker.

Opublikowano: 2020-04-30