#MEAPREZENTACJE - Rozmowa z Patrycją Staszek w ramach warsztatów Polish Rising Music Stars

meaprezentacje-rozmowa-z-patrycja-staszek-w-ramach-warsztatow-polish-rising-music-stars Patrycja Staszek

Wywiad ze skrzypaczką Patrycją Staszek, studentką Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach, w którym opowiada, jaką wartością w jej życiu jest muzyka. Przykuwająca uwagę, ambitna, szczera, naturalna. Poprzez muzykę chce wzbogacać życie innych ludzi.

Marlena Wieczorek: Co takiego zadecydowało, że rozpoczęła Pani swoją przygodę ze skrzypcami?

Patrycja Staszek: Kiedy miałam sześć lat, byłam na pierwszym w moim życiu koncercie, na którym występowała moja starsza siostra. Kiedy usłyszałam skrzypce, wiedziałam, że ja też chcę na nich grać. Zrobiły na mnie ogromne wrażenie i od tamtej pory są ze mną na co dzień, czuję się z nimi naturalnie i swobodnie. Mam możliwość za ich pośrednictwem wyrazić wszystkie swoje uczucia i nastroje. Jest to instrument plastyczny, dzięki czemu mogę zmieniać barwy w zależności od nastroju który chcę stworzyć, przez co mogę opowiadać wiele historii, które mam w głowie.

Serwis Symfonia Varsovia. Na zdjęciu : Andrzej Kucybała, Monika Łozowska, Aleksandra Stolarek, Anna Utmańczyk

Serwis Symfonia Varsovia. Na zdjęciu: Andrzej Kucybała, Monika Łozowska, Aleksandra Stolarek, Anna Utmańczyk

M.W.: Dlaczego jest Pani muzykiem?

P.S.: Największą motywacją są dla mnie występy publiczne. Uwielbiam być na scenie. Jestem perfekcjonistką, więc intensywnie pracuję, żeby moje wykonania były jak najlepsze. Na szczęście lubię każdy etap pracy, przez co cieszą mnie małe kroki, codzienne ćwiczenie i końcowy rezultat. Wiem też, że ten cały wysiłek jest po to, by sprawiać ludziom przyjemność. Dlatego właśnie chcę być muzykiem, żeby dawać radość swoją grą i zachwycać nią słuchaczy.

M.W.: Zmieniłaby coś Pani w polskim szkolnictwie muzycznym?

P.S.: Tak, do edukacji powinno się wprowadzić kilka zmian. Teraz jesteśmy kierowani jednotorowo, główny nacisk kładziony jest na doskonalenie techniki, a mało czasu poświęca się na zabawę muzyką. Mam na myśli radość, jaką powinniśmy czerpać z grania, bo jak mamy zachwycać innych naszą muzyką, skoro sami nie jesteśmy nią zafascynowani? Bardzo cenną umiejętnością byłaby nauka improwizacji, granie bez nut dające możliwość swobodniejszego kreowania rzeczywistości artystycznej. Dzięki temu bylibyśmy lepszymi odtwórcami, ale także twórcami, bo w obecnym świecie muzyk musi być wszechstronny.

M.W.: A czy czuje się Pani gotowa na zderzenie z tzw. rynkiem muzycznym?

P.S.: Na początku swojej artystycznej drogi nie zdawałam sobie sprawy, jak trudny wybrałam zawód. Teraz przekonuje się, że bycie świetnym muzykiem nie zawsze wystarczy. Powinnam być jeszcze managerem, dźwiękowcem, osobą od PR, itp.,. żeby muzyka - prócz satysfakcji - stała się dobrze płatną pracą. Staram się więc dążyć do perfekcji, ale także szukam w tym wszystkim siebie. Nie oczekiwać, a działać. W tym momencie nie mam jeszcze konkretnej wizji swojej przyszłej pracy. Ale mam jedno marzenie –  być na scenie.

M.W.: Dlaczego muzyka jest ważna dla świata... ?

P.S.: Bo łączy ludzi. Jest uniwersalnym językiem, który mimo różnych interpretacji rozumie każdy człowiek, bez względu na wiek czy pochodzenie. Jest pociechą w trudnych chwilach i momentem szczęścia w tych radosnych.

M.W.: Gdybym była Pani muzyką, to…

P.S.: Byłabym sonatą kameralną – klasyczną, skontrastowaną, ale nieistniejącą bez współtowarzyszących głosów. Kilkuczęściową, złożoną, zróżnicowaną. Czasem spokojną, czasem żywą. Wchodzącą w dialog, słuchającą i odpowiadającą.

Organizator: Fundacja Ars Sine Qua Non
Partnerzy: Stowarzyszenie Artystów Zdolni do wszystkiego, POLMIC.PL - Polskie Centrum Informacji Muzycznej, Nadbałtyckie Centrum Kultury - Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Kampania społeczna Save the Music, MEAKULTURA.pl, Fundacja Meakultura, przesluchania.com
Dofinansowano ze środków Narodowe Centrum Kultury w ramach programu "Kultura w sieci”

NCK