#MEAPREZENTACJE – WarszeMuzik (vol.1), czyli warszawska muzyka Mieczysława Wajnberga

meaprezentacje-warszemuzik-vol-1-czyli-warszawska-muzyka-mieczyslawa-wajnberga

Płyta flecistki Ani Karpowicz, pianisty Marka Brachy oraz kwintetu smyczkowego Hashtag Strings z warszawską muzyką Mieczysława Wajnberga.

Karpowicz oddaje przejmujący nastrój [Koncertu Fletowego Nr1 Wajnberga] nawet lepiej, niż rosyjski wirtuoz Aleksander Korneyev, dla którego utwór został napisany, i staje na wysokości zadania do ostatniej trzydziestodwójki, zamykającej piekielnie wymagające, ostatnie takty drugiej części utworu.
(Mark Glanville, Classical Music Magazine UK, luty 2020)

Album WarszeMuzik jest echem festiwalu, który od 2017 roku przywraca do życia koncertowego znakomitą kameralistykę Wajnberga, osadzając ją w szerokim kontekście osiągnięć kompozytorów o żydowskich korzeniach. Doświadczenie emigracji w zawierusze XX-wiecznych totalitaryzmów, skomplikowana tożsamość i powracające inspiracje muzyką aszkenazyjską są elementami wspólnymi dla tworczości wielu kompozytorów, ale u Wajnberga tworzą charakterystyczną, fascynującą złożoność.

Nagraniom młodzieńczych, warszawskich Mazurków z 1933 roku, Arii napisanej w 1942 roku w Taszkiencie na wieść o likwidacji getta w Warszawie, a także Koncertowi Fletowemu zawierającemu zadziorny, miejski walczyk z przedwojennego „Kercelaka”, towarzyszą nagrania terenowe z kamienic-ostańców, ostatnich pozostałości po żydowskiej Warszawie.

Płyta WarszeMuzik vol.1 dostępna jest w formie winyla w katalogu Requiem Records Opus Series (long play) oraz na platformach cyfrowych.

Premiera koncertowa albumu odbyła się 7 grudnia 2019 roku w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie, w ramach obchodów 100-lecia urodzin Mieczysława Wajnberga.

Więcej o płycie i festiwalu na stronach:

www.warszemuzik.org

www.soundcloud.com/warszemuzik

Więcej o koncercie premierowym na stronie POLIN:

fot. Anita Wąsik-Płocińska

Opublikowano: 2020-06-04