"Ostateczną rzeczą jest prostota". Bach-Mozart-Chopin

ostateczna-rzecza-jest-prostota-bach-mozart-chopin

Pokaz specjalny rękopisu Kwartetu fortepianowego g-moll KV 478 Wolfganga Amadeusza Mozarta.

1.08.2017 – 15.09.2017, Muzeum Fryderyka Chopina

W kolekcji Muzeum Chopina znajdują się nie tylko jedne z najcenniejszych rękopisów muzycznych polskiego twórcy. W skarbcu przechowywany je również wyjątkowy autograf innego kompozytora
– Wolfganga Amadeusza Mozarta. Prezentacja Kwartetu fortepianowego g-moll KV 478 to niezwykle rzadka okazja, aby na własne oczy zobaczyć rękopis muzycznego geniusza z Salzburga. Jest również pretekstem do opowieści o znaczeniu muzyki Mozarta w twórczości Fryderyka Chopina.

Chopin debiutował na arenie międzynarodowej kompozycją nawiązującą wprost do dzieła Mozarta – Wariacjami op. 2 na temat z opery Don Giovanni –
z których dwie pokazywane są na wystawie. Podziw i szacunek dla muzycznej tradycji przejawiał się u Chopina nie tylko w uwielbieniu dzieł Mozarta, ale także Jana Sebastiana Bacha. Jego preludia i fugi
z Das Wohltemperierte Klavier stały się inspiracją do Chopinowskiego cyklu Preludiów op.28.

Pamiątki chopinowskie prezentowane na wystawie opowiadają o wpływie tradycji klasycznej na jego dzieła, wybory estetyczne i wizerunek. Twórczość Chopina – wielkiego romantyka – niemal zawsze cechowały umiarkowanie i dyscyplina.

Organizator: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina

Patronat honorowy: Austriackie Forum Kultury

Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie

ul. Okólnik 1, Warszawa

Muzeum czynne od wtorku do niedzieli od 11.00 do 20.00. Więcej informacji na stronie www.chopin.nifc.pl.

Więcej o programie wystawy można przeczytać TUTAJ

Patronat medialny nad tym wydarzeniem sprawuje Drugi Program Polskiego Radia i Fundacja MEAKULTURA