Panel dyskusyjny "Pamięć w muzyce"

panel-dyskusyjny-pamiec-w-muzyce fot. Jagoda Waśko, Warszaty krytyki muzycznej przy Festiwalu Nostalgia

Fundacja MEAKULTURA serdecznie zaprasza na debatę panelową pt. „Pamięć w muzyce”, która odbędzie się 9 czerwca w Tandem Studio w Poznaniu. Panel dyskusyjny towarzyszący Festiwalowi Ethno Port Poznań będzie okazją do rozmowy o relacjach panujących między muzyką, pamięcią a tożsamością kulturową.

Ulotny charakter dźwięków sprawia, że pomimo możliwości zapisu w postaci notacji muzycznej czy rejestracji fonograficznej, muzyka bywa postrzegana jako coś nieuchwytnego, asemantycznego, dziejącego się wyłącznie „tu i teraz”. W panelu dyskusyjnym poświęconym relacjom muzyki i pamięci będziemy zastanawiać się nad tym, czy muzyka może być nośnikiem nasączonym kontekstem kulturowym, medium przenoszącym wiedzę, historię i tożsamość.

Porozmawiamy też o tym, jak muzyka tradycyjna zachowała pamięć o tych, których już nie ma oraz o tym, w jaki sposób wpływa na tożsamość wykonawców i odbiorców. Jak zapamiętane dźwięki miejskiej audiosfery z lat dzieciństwa kształtują późniejsze postrzeganie świata i jak utwory pisane na zamówienie dla uczczenia konkretnych wydarzeń historycznych konstruują pamięć wspólnotową. Czy muzyczne wykopaliska archeologiczne są w stanie opowiedzieć nam o tym, czego lubili słuchać nasi przodkowie? W debacie wezmą udział: Ewelina Grygier (IS PAN; moderatorka dyskusji), prof. UAM dr hab. Krzysztof Moraczewski (Instytut Kulturoznawstwa UAM), dr Agata Stanisz (Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej), Remigiusz Mazur-Hanaj (etnograf, animator, dokumentator tradycyjnej kultury etnomuzycznej).

Temat muzyki i pamięci podejmowany jest w ramach działań Fundacji MEAKULTURA już po raz drugi. 23 lipca 2016 roku problematykę tę podejmował dr Piotr Jakubowski, który wraz z Darią Rzeczkowską poprowadził panel na poznańskim KontenerART. Rozmowa skupiała się na roli muzyki w kontekście przemian społeczno-politycznych, jakie zaszły w Polsce w ostatnich dekadach.

Koordynatorem projektu jest dr Karolina Golinowska.

Wydarzenie dofinansowane ze środków Urzędu Miasta Poznania.

.............................................................................................................

Panel dyskusyjny „Pamięć w muzyce”

9 czerwca 2017, godz. 19:00

Tandem Studio, ul. Gwarna 9

wstęp wolny

Prowadzący:

Ewelina Grygier – flecistka folkowa, działa w kilku różnych zespołach wykonując zarówno muzykę irlandzką i bretońską (Macalla Trio, The Tone Nation Band, Duo Grygier/Biela), jak i muzykę Jawy Środkowej (Warsaw Gamelan Group). Jest absolwentką muzykologii oraz etnologii i antropologii kulturowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Obecnie prowadzi prace badawcze dotyczące muzyki w przestrzeni publicznej w ramach studiów doktoranckich w Instytucie Sztuki PAN.

Goście:

Prof. UAM dr hab. Krzysztof Moraczewski - pracownik Zakładu Badań nad Kulturą Artystyczną Instytutu Kulturoznawstwa UAM w Poznaniu. Zajmuje się zagadnieniami teorii i historii kultury artystycznej, ze szczególnym uwzględnieniem kultury muzycznej oraz problemami metodologii nauk humanistycznych. Jest autorem wielu książek i artykułów naukowych, a poza działalnością akademicką prowadzi także warsztaty dla krytyków muzycznych, wygłasza publiczne wykłady i uczestniczy w debatach (m.in. w ramach spotkań organizowanych przez Fundację Barak Kultury i podczas festiwalu muzycznego „Nostalgia”). Jego video wykłady realizowane dla Fundacji MEAKULTURA były nominowane do nagrody Nauka w Internecie Polskiej Agencji Prasowej.

dr Agata Stanisz - adiunkt w Zakładzie Studiów nad Kulturą Współczesną Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM. Członkini Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Uczestniczka i inicjatorka wielu krajowych i zagranicznych projektów i grantów badawczych z zakresu antropologii społecznej i szeroko rozumianych badań nad kulturą. Jej zainteresowania badawcze koncentrują się wokół antropologii pokrewieństwa, antropologii miasta, zmysłów, akustemologii/antropologii dźwięku, antropologii wizualnej oraz studiów nad mobilnością/kultury transportu.

Remigiusz Mazur-Hanaj - etnograf, animator i dokumentator tradycyjnej kultury etnomuzycznej, pomysłodawca, konsultant i realizator inicjatyw edukacyjnych w tej dziedzinie. Współtwórca warszawskiego Stowarzyszenia "Dom tańca" oraz cyklu Tabor Domu Tańca. Muzyk – samouk (skrzypce, lira korbowa, bębenek). Scenarzysta filmów dokumentalnych, autor audycji radiowych, współpracownik Polskiego Radia. Redaktor serii płytowej „In crudo” (od 1999). Juror Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym. Redaktor naczelny portalu MuzykaTradycyjna.pl.

Serdecznie zapraszamy!