"Pierwszy śnieg" - nowa płyta Marka Dyjaka. Patronat MEAKULTURY

pierwszy-snieg-nowa-plyta-marka-dyjaka-patronat-meakultury okładka płyty

Już 20 stycznia odbędzie się premiera nowej płyty "Pierwszy śnieg" Marka Dyjaka. Dyjak to jeden z najbardziej charakterystycznych przedstawicieli polskiej piosenki poetyckiej, a nowy album pozwolił wokaliście powrócić do jego korzeni.

Na płycie "Pierwszy Śnieg" pojawią się teksty Mirosława Czyżykiewicza, Jana Kondraka, Jacka Musiatowicza i  Roberta Kasprzyckiego, które mogą znaleźć bezpośrednie odniesienie do ostatnich wydarzeń z jego życia. Oprawa muzyczna w postaci akordeonu (Marek Tarnowski), trąbki (Jerzy Małek), kontrabasu (Michał Jaros), fortepianu (Grzegorz Jabłoński), perkusji (Mateusz Modrzejewski), dały mu potężne pole do interpretacji, co już od lat jest cechą charakterystyczną jego twórczości.

Producentem i aranżerem płyty jest wieloletni trębacz Dyjaka - Jerzy Małek.

Wróciłem do moich ukochanych poetów i wierszy. Znów wybrałem pieśni w które wierzę. Jestem trochę starszy, już po 40-stce i dzisiaj te teksty nie straciły nic na moim ich rozumieniu. Uwielbiam te piosenki śpiewane przez ich autorów i postanowiłem je także zaśpiewać. Pragnę podziękować autorom tych starych, i tych całkiem nowych pieśni, które powstały na tę płytę. Długo szukałem w sobie powodu by spróbować jeszcze raz być interpretatorem. Śpiewanie swoich postanowiłem odłożyć na później, może na koniec…" mówi o swojej płycie wokolista.

Zapraszamy do obejrzenia teledysku