Polecamy książkę | Sto lat muzycznej emigracji

polecamy-ksiazke-sto-lat-muzycznej-emigracji

Nieopowiedziane dotąd historie wybitnych osobowości – „Sto lat muzycznej emigracji. Kompozytorzy polscy za granicą (1918-2018)” to pozycja obowiązkowa by myśleć współcześnie o historii, kulturze i twórcach.

Książka według koncepcji dr Marleny Wieczorek (Fundacja MEAKULTURA) pod opieką merytoryczną dr Beaty Bolesławskiej-Lewandowskiej (Polska Akademia Nauk) jest pierwszą publikacją w polskiej literaturze, która kompleksowo zgłębia temat emigracji kompozytorów XX wieku.

Kompendium zawiera sylwetki artystów z kręgu muzyki poważnej, jazzowej i filmowej, a nawet popularnej. Jej formuła łączy 15 obszernych tekstów przekrojowych i biografie w formie 63 wywiadów eksperckich. Specjaliści w tych różnych formach w interesujący sposób przybliżają kompozytorskie osobowości i zdradzają ciekawe anegdoty.

Wydanie "Stu lat muzycznej emigracji…" to także element świętowania stulecia Niepodległej – wieku muzycznej kultury emigracyjnej, uwspółcześnionej dzięki 50 autorom, którzy poddają analizie sylwetki, twórczość i motywacje ponad 200 kompozytorów. Całość dopełnia unikatowa warstwa wizualna – prawie 100 ilustracji autorstwa dra Maxa Skorwidera, cenionego artysty-grafika.

Prof. UAM dr hab. Krzysztof Moraczewski w recenzji wydawniczej wskazuje, że - (…) Chodzi niejednokrotnie o twórczość wybitną, ale w Polsce nie dość znaną. Nieznajomość ta sama zresztą należy do problemów artystycznej emigracji. Jak każda dobra książka o sztuce, także i ta będzie zmuszać do rewizji własnej wiedzy i własnych przekonań, do przewartościowań i do poszukiwania nowych sposobów rozumienia artystycznej sytuacji, w jakiej jesteśmy.

Mecenasem publikacji jest Stowarzyszenie Autorów ZAiKS

Poznaj niesamowite losy kompozytorów - zamów!

Więcej: http://fundacjameakultura.pl/projekty#wydawnictwa-sto-lat-muzycznej-emigracji-kompozytorzy-polscy-za-granica-1918-2018

Opublikowano: 2020-01-04