Polish Rising Music Star - program stypendialny w ramach Save the Music

polish-rising-music-star-program-stypendialny-w-ramach-save-the-music

Polish Rising Music Stars to autorski program stypendialny dr. Krzysztofa Komendarka-Tymendorfa, organizowany w ramach kampanii społecznej Save the Music, której celem jest wspieranie wartościowej muzyki oraz wybitnych twórców, w tym tych będących na początku kariery artystycznej.

Dr Krzysztof Komendarek-Tymendorf jest Ambasadorem ogólnopolskiej kampanii społecznej Save the Music. Więcej o tym projekcie: www.savethemusic.eu

Celem programu Polish Music Rising Star jest promocja najbardziej utalentowanych artystów młodego pokolenia oraz stanie się platformą umożliwiającą zaistnienie wschodzących gwiazd muzyki polskiej wśród melomanów oraz agentów koncertowych.

Pretendenci do II edycji stypendium zostali wyłonieni przez pomysłodawczynię Save the Music dr Marlenę Wieczorek (Fundajca MEAKULTURA),  a także prof. zw. dr hab. Annę Prabucką-Firlej (Akademia Muzyczna w Gdańsku oraz Arnauda Kaminskiego (EURO Chamber Music Festival).

Tegoroczni laureaci wykonają koncerty podczas VIII Euro Chamber Music Festival w Sali Mieszczańskiej Nadbałtyckiego Centrum Kultury w Gdańsku. Są to:

- Format Quartet w składzie: Maja Andrzejewska - skrzypce, Emilia Miechowicz - altówka, Klaudia Naworska - wiolonczela, Martyna Chmura - fortepian

- Trio w składzie: Wiktoria Browarek - fortepian, Janina Olszewska - skrzypce, Anna Fender - wiolonczela

oraz pianiści: Zofia Nowicka, Miron Łajming, Piotr Czerwiński, Leonard Gołąb, Patryk Morgaś.

Euro Chamber Music Festival to największe w północnej Polsce wydarzenie poświęcone muzyce kameralnej, rozpoczynające się co roku 21 czerwca w Międzynarodowe Święto Muzyki.

Istniejąca od 2012, impreza gościła licznych artystów z kraju i zagranicy, wśród nich udział wzięli m.in.: Leszek Możdżer, Kayah, Krystyna Janda, Jerzy Stuhr, Apollon Musagète Quartett, Wiktor Zborowski, Royal String Quartet czy Grupa Mocarta.

Kampania społeczne Save the Musicjest partnerem strategicznym festiwalu.