Projekty w kulturze. Idea, innowacje, biznes

projekty-w-kulturze-idea-innowacje-biznes Jagoda Vasco

Od prawie ośmiu lat prowadzę fundację zajmującą się kulturą muzyczną. Na początku bardzo wierzyliśmy w dofinansowania dla organizacji pozarządowych. Wraz ze wzrostem renomy fundacji udawało nam się je otrzymywać, ale wkrótce okazało się, jak trudne i wadliwe jest to rozwiązanie. Liczyliśmy i liczymy na darczyńców, ale granty i mecenasi to bardzo niestabilna perspektywa. Pod wpływem tych ograniczeń, ale także doświadczenia, wielu przemyśleń i kontaktów w tzw. środowisku, zdecydowałam się stworzyć kierunek studiów podyplomowych Projekty w kulturze. Idea, innowacje, biznes (Fundacja MEAKULTURA wspólnie z Collegium Civitas). Kierunek, jaki sama chciałabym ukończyć :)

"Projekty w kulturze. Idea, innowacje, biznes", to studia dostarczające nowatorskich sposobów rozwijania projektów w kulturze, od etapu idei, poprzez komunikację do zarządzania. Duży nacisk został położony na zagadnienia związane z finansowaniem pomysłów, pozyskiwaniem partnerów i budowaniem własnej marki. To studia dla pragmatyków i wizjonerów, autorów jednego projektu i profesjonalistów z wieloletnim stażem – wszystkich, którzy wierzą, że kultura może przynosić materialne zyski, nie zatracając swojej misji.

Kierunek ten szczególnie polecamy tym, którzy:

• mają pomysł na projekt związany z kulturą, ale nie wiedzą, jak go zrealizować;
  • chcą umocnić swoją pozycję w branży kulturalno-artystycznej;
  • pracownikom organizacji lub instytucji kulturalnych pragnącym podnieść swoje kompetencje;
  • osobom poszukującym odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób można zarobić na kulturze;
  • wszystkim, którym zależy na tym, aby ich innowacyjne i kreatywne rozwiązania znalazły praktyczne zastosowanie.

To studia, jakie sama chciałabym skończyć, także dlatego, że mamy fantastyczne grono fachowców, ludzi, którzy zawodowo zajmują się wspieraniem biznesowym różnego rodzaju podmiotów, w tym również tych z sektora kultury.

O tych wszystkich wspaniałych wykładowcach będą osobne posty, ale w tym miejscu chciałabym podziękować dwóm osobom, z kótrym konsutowałam program, a jest to Tomasz Szymański i Beata Dubiel-Stawska. Dziękuję za spotkania i twórczo-konkretne rozmowy.

Więcej: www.kulturaprzyszlosci.pl

Marlena Wieczorek