Stypendium twórcze Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego dla dr Marleny Wieczorek

stypendium-tworcze-ministra-kultury-i-dziedzictwa-narodowego-dla-dr-marleny-wieczorek Marlena Wieczorek, fot. Kaśka Butkiewicz-Phuntsok

Miło nam poinformować, że dr Marlena Wieczorek, Prezes Fundacji MEAKULTURA i Redaktor Naczelna pisma meakultura.pl otrzymała stypendium twórcze Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na stworzenie leksykonu polskich kompozytorów emigracyjnych (1918-2000).

Projekt ma na celu dokumentację oraz popularyzację wiedzy na temat dorobku artystycznego i losów polskich kompozytorów emigracyjnych. Leksykon składa się z szeregu artykułów tematycznych oraz części encyklopedycznej. Temat badawczy części I zostanie podjęty w sposób syntetyczny i nowatorski przez pryzmat różnych kontekstów: artystycznego, społecznego, politycznego, biograficznego i geograficznego. W części II znajdzie się alfabetyczny wykaz not poświęconych twórczości i biografii kompozytorów (przede wszystkim muzyki poważnej, ale też filmowej i rozrywkowej). Efekty będą częściowo prezentowane w numerach tematycznych czasopisma meakultura.pl, a po zakończeniu realizacji projektu planowane jest ich wydanie w formie książkowej.

Warto dodać, że jest to już drugie stypendium twórcze w działalności Marleny Wieczorek. Pierwsze, otrzymane w roku 2013, dotyczyło cyklu wizytówek młodych polskich kompozytorów, a jego efekty zostały w całości opublikowane na łamach pisma meakultura.pl

Serdecznie gratulujemy i życzymy pomyślnej realizacji projektu!