Warsztaty krytyki muzycznej przy Festiwalu "Chopin i jego Europa"

warsztaty-krytyki-muzycznej-przy-festiwalu-chopin-i-jego-europa

Narodowy Instytut Fryderyka Chopina i Fundacja MEAKULTURA ogłaszają nabór na warsztaty krytyki muzycznej, które odbędą się podczas Festiwalu Chopin i jego Europa, w dniach 26-28 sierpnia 2017 roku w Warszawie.

Wśród wykładowców, rozmówców i konsultantów znajdą się m.in. Sheila Hayman, Ewa Schreiber, Grzegorz Piotrowski, Grzegorz Michalski, Kamila Stępień-Kutera, Aleksander Laskowski oraz Joanna Luboń. Przedmiotem warsztatów będzie tworzenie tekstów krytycznych, prowadzenie wywiadów z artystami i praca z mikrofonem.

Specjalnym gościem będzie Garrick Ohlsson zwycięzca Konkursu Chopinowskiego w 1970 roku, który poprowadzi warsztaty na temat specyfiki gry na współczesnym i historycznym fortepianie.

Do finałowego panelu dyskusyjnego zostali zaproszeni: Piotr Kłoczowski, Dorota Kozińska, Kacper Miklaszewski, Bartek Chaciński, Marcin Majchrowski, Marek Zalewski oraz Krzysztof Moraczewski.

Uczestnicy otrzymają zaproszenia na wszystkie koncerty festiwalu podczas trwania warsztatów.

Zgłoszenia można przesyłać do 30 czerwca br. do godz. 19.00 na adres waldorff@nifc.pl (temat „Warsztaty krytyki muzycznej”).

Zgłoszenie powinno zawierać:

– krótkie CV z podaniem podstawowych danych kontaktowych,

– dowolny tekst własnego autorstwa nie dłuższy niż 5400 znaków,

Dokumenty posłużą do selekcji kandydatów. Wyniki naboru zostaną ogłoszone 10 lipca 2017 roku.

Warsztaty kierowane są do osób pełnoletnich.

Organizatorzy zapewniają:

– wstęp na wszystkie zajęcia oraz koncerty festiwalowe odbywające się w czasie trwania warsztatów oraz na prezentację filmu dokumentalnego,

– tłumaczenie spotkań i wykładów wygłaszanych po angielsku

– zakwaterowanie na czas trwania warsztatów,

– zaświadczenie o odbyciu warsztatów wraz ze szczegółowym wykazem liczby godzin.

Koszt uczestnictwa w warsztatach to 200 zł (dwieście złotych), płatne przelewem do 15 sierpnia 2017 roku.