Warsztaty krytyki muzycznej z Fundacją MEAKULTURA na festiwalu Nostalgia

warsztaty-krytyki-muzycznej-z-fundacja-meakultura-na-festiwalu-nostalgia

Wszystkich wrażliwych na dźwięk i słowo zapraszamy na bezpłatne warsztaty „Krytyka w praktyce”! Jeśli lubisz pisać o muzyce albo chcesz dowiedzieć się, jak ubierać w słowa to, co słyszysz, zgłoś się na warsztaty z Fundacją Meakultura. Nabór trwa do 8 listopada.

Od 2014 roku festiwalowi Nostalgia towarzyszyły warsztaty krytyki muzycznej organizowane przez Fundację Meakultura. W tym roku ich forma uległa ewaluacji. Z programu edukacyjnego, pełnego wykładów, dyskusji i autorskich prezentacji, stworzyliśmy platformę dającą możliwość praktykowania umiejętności w zakresie krytyki muzycznej. Wykładowcy oddali pola uczestnikom, którzy korzystając z merytorycznej pomocy, stawiają swoje – być może pierwsze – dziennikarskie kroki.

„Krytyka w praktyce” to propozycja kierowana do osób, które interesują się muzyką i chciałyby realizować się w działaniu jako krytycy i dziennikarze muzyczni. Pod okiem dr Ewy Schreiber i Krzysztofa Stefańskiego uczestnicy projektu mierzą się z konkretnymi zadaniami – przeprowadzają wywiad, ankietę publiczności, przygotowują materiały prasowe, piszą recenzję czy felieton. Wspólne uczestnictwo w wydarzeniach festiwalowych, spotkania dyskusyjne, indywidualne konsultacje i stały nadzór merytoryczny sprawiają, że punkt ciężkości programu skupia się na doskonaleniu pisarskiego warsztatu.

Fundacja Meakultura umożliwia też uczestnikom programu „Krytyka w praktyce” debiut dziennikarski. Na zakończenie cyklu teksty będą mieć swoją premierę w poświęconym Nostalgii numerze obszernego pisma „Meakultura”.

Kiedy?
15.11, 17:00–19:00
23.11, 16:00–18:00
25.11, 15:00–17:00

Gdzie?
Wszystkie spotkania odbędą się w siedzibie Fundacji Malta (ul. Ratajczaka 44, I piętro)

Jak wziąć udział?
Liczba miejsc na bezpłatnych warsztatach jest ograniczona. Zgłoszenia z CV prosimy przesyłać na adres: zapisy@malta-festival.pl do 8 listopada – w tytule wiadomości należy wpisać: „Warsztaty Krytyka w praktyce z Meakulturą”. 9 listopada zostaną ogłoszone wyniki naboru.

Organizatorem projektu jest Fundacja Meakultura