Zapraszamy na Poznańską Wiosnę Muzyczną!

zapraszamy-na-poznanska-wiosne-muzyczna

48. Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej „Poznańska Wiosna Muzyczna” odbędzie się w dniach 28 marca – 4 kwietnia 2019 roku. Na 8 festiwalowych dni zaplanowanych zostało 14 koncertów, wydarzenia Wiosny Młodych i Atelier – spotkanie z artystami goszczącymi na Festiwalu. Usłyszymy 22 prawykonania utworów twórców z Polski, Ukrainy i Austrii. Artyści z Polski, Litwy, Ukrainy i Austrii wystąpią podczas koncertów symfonicznych, kameralnych, recitali, spektakli instrumentalnych oraz koncertów-instalacji. Jak co roku odbędzie się także Studencki Koncert Kompozytorski Studentów Kompozycji i Kompozycji Elektroakustycznej Akademii Muzycznej im. I. J. Paderewskiego w Poznaniu.

48 poznańska wiosna

Festiwal jest w swym założeniu wydarzeniem popularyzującym nową muzykę wśród szerokiego grona słuchaczy, ale także spełniającym wysokie oczekiwania koneserów muzyki najnowszej – oba te aspekty wzajemnie się uzupełniają, tworząc niepowtarzalny charakter Festiwalu. Od wielu lat „Poznańska Wiosna Muzyczna” przedstawia szerokie spektrum działań współczesnej sceny muzycznej, prezentując zarówno muzykę twórców z Polski, jak i ze świata. W swojej wieloletniej tradycji Festiwal pozostaje otwarty na nowe nurty muzyczne i światowe zjawiska. Organizatorami Festiwalu są: Związek Kompozytorów Polskich Oddział w Poznaniu oraz More Than One Production.

W tym roku spektrum działań „Poznańskiej Wiosny Muzycznej” poszerzone jest o działania praktyczne z uczestnikami Festiwalu, również tymi najmłodszymi. Podczas 48. edycji Festiwalu zostały one zebrane w całościowy program edukacyjno-artystyczny pod nazwą „Mała Poznańska Wiosna Muzyczna”. Projekt będzie realizowany w Poznaniu oraz trzech miejscowościach województwa wielkopolskiego: Puszczykowie, Luboniu oraz Czerwonaku. Kilkadziesiąt godzin warsztatów dla dzieci i młodzieży będzie wyjątkową okazją do odbycia podróży po świecie muzyki współczesnej oraz rozbudzenia zainteresowania nim, dzięki zastosowaniu interdyscyplinarnych kontekstów. Zajęcia przeprowadzą znani poznańscy artyści i animatorzy kultury.

Już dziś serdecznie zapraszamy na konferencję prasową, podczas której spotkamy się z twórcami i artystami tegorocznej edycji festiwalu i porozmawiamy o jego koncepcji programowej oraz najważniejszych wydarzeniach.

Konferencja odbędzie się 27 marca o godz. 13.00 w Sali Prezydenckiej Akademii Muzycznej im I.J. Paderewskiego w Poznaniu.

Kontakt: festiwal@wiosnamuzyczna.pl