Znamy wyniki trzeciej edycji Konkursu Polskich Krytyków Muzycznych!

znamy-wyniki-trzeciej-edycji-konkursu-polskich-krytykow-muzycznych statuetki konkursowe, fot. Bartosz Dąbrowski

24 kwietnia 2017 Jury Konkursu Polskich Krytyków Muzycznych „KROPKA” wyłoniło laureatów nagrodzonych za najlepsze teksty o muzyce wydane w 2016 roku w następujących kategoriach: Grand Prix (Kaja Prusinowska, „Muzyka W Mieście”), Nagroda Główna (Małgorzata Gąsiorowska, „Ruch Muzyczny”, Krzysztof Marciniak, „Glissando”), Wyróżnienie dla debiutanta (Karolina Anna Pawłowska, meakultura.pl) i Nagroda Specjalna (David Pountney, "The Guardian”).

Dodatkowo w ramach konkursu przyznano Nagrodę Indywidualną Piotra Metza (Dominik Gac, "Gazeta Magnetofonowa"), Nagrodę Dyrektora-Redaktora Naczelnego PWM (Jakub Dymek, dwutygodnik.com) oraz Nagrodę Specjalną Sekcji Muzykologów ZKP (Marek Zwyrzykowski) przyznawaną w tym roku po raz pierwszy.

O potrzebie konkursu w środowisku krytyków muzycznych świadczą liczne zgłoszenia o bardzo różnorodnej tematyce nadesłane z redakcji czasopism, blogów i od osób prywatnych. Najlepsze teksty (ponad dwieście zgłoszeń) trafiły do rąk Jury, w którym obradowali: Daniel Cichy (przewodniczący), Waldemar Kuligowski, Paweł Gancarczyk, Miłosz Bembinow, Ewa Szczecińska, Mariusz Gradowski, Rafał Księżyk.

Rangę wydarzenia potwierdzają znaczący partnerzy instytucjonalni oraz liczne patronaty medialne. Po raz pierwszy w historii „KROPKI” przyznane zostały nagrody finansowe ufundowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Nagrody rzeczowe ufundowało Stowarzyszenie Autorów ZAIKS, producent nagłośnienia - firma Tonsil, Instytut Muzyki i Tańca oraz Polskie Wydawnictwo Muzyczne.

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 28 maja 2017 roku w siedzibie Polskiego Wydawnictwa Muzycznego w Warszawie (ul. Fredry 8). Podczas Gali poznamy także laureatów Nagrody Fundacji MEAKULTURA za wybitne osiągnięcia w dziedzinie krytyki muzycznej oraz Nagrody Publiczności (Stypendium Stowarzyszenia Autorów ZAIKS) za najlepszą książkę o muzyce wydaną w 2016 roku. Nagroda Publiczności przyznawana jest w konkursie po raz pierwszy. Na autora najlepszej książki można zagłosować na stronie:

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom!

Więcej informacji na stronie: http://konkurskropka.pl