Udział

Aby wziąć udział w konkursie należy wysyłać tekst i formularz zgłoszeniowy na adres kropka@fundacjameakultura.pl

Termin nadsyłania tekstów mija 9 marca 2017 roku, a ogłoszenie wyników nastąpi 24 kwietnia.

Uroczyste rozdanie nagród odbędzie się 28 maja 2017 roku w siedzibie Polskiego Wydawnictwa Muzycznego.

Zwycięskie prace zostaną opublikowane, za zgodą autorów i pierwszych wydawców, na łamach czasopisma internetowego MEAKULTURA.

W trzeciej edycji Konkursu Polskich Krytyków Muzycznych KROPKA przyznane zostaną – po raz pierwszy w historii konkursu - nagrody finansowe ufundowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego:

1. Grand Prix za najlepszy tekst o muzyce opublikowany w roku 2016 – 3.000 zł oraz zestaw głośnikowy MAESTRO III firmy Tonsil (wartość ok. 2.500 zł)

2. Nagroda Główna w kategorii artykuł/felieton – 1.500 zł

3. Nagroda Główna w kategorii recenzja/relacja – 1.500 zł

Zdobywcy nagród otrzymają także statuetki, dyplomy oraz książki i płyty ufundowane przez partnerów Konkursu.

statuetki konkursowe, projekt: Ewa Odyjas, fot. Bartosz Dąbrowski

W trzeciej edycji konkursu Jury wyłoni zwycięzców w następujących kategoriach:

1. Grand Prix za najlepszy tekst o muzyce opublikowany w roku 2016

2. Nagroda Główna w kategorii artykuł/felieton, Nagroda Główna w kategorii recenzja/relacja

3. Wyróżnienie dla debiutanta, czyli osoby, która dopiero rozpoczyna działanie w sferze publicystyki muzycznej

4. Nagroda Specjalna za tekst o muzyce polskiej opublikowany poza granicami kraju.

W tym roku przewidziana są także:

-Nagroda Indywidualna Piotra Metza za tekst o muzyce popularnej

-Nagroda Dyrektora - Redaktora Naczelnego PWM

-Nagroda Specjalna Sekcji Muzykologów Związku Kompozytorów Polskich za działalność na rzecz muzyki w radiu i telewizji

-Nagroda Fundacji MEAKULTURA za wybitne osiągnięcia w dziedzinie krytyki muzycznej

- Nagroda Publiczności za najlepszą książkę o muzyce wydaną w 2016 roku

Nagroda Główna ma uhonorować i przybliżyć szerszej publiczności postaci ważne dla polskiej krytyki muzycznej, które często bywają niedoceniane lub po prostu nieznane, poza wąskim kręgiem odbiorców jednego nurtu muzycznego. Celem konkursu jest bowiem kształtowanie właściwych wzorców krytyki muzycznej poprzez promowanie autorytetów w tej dziedzinie oraz podniesienie poziomu krytyki, zwłaszcza w mediach popularnych. Do nadsyłania swoich najlepszych tekstów zaproszeni są także blogerzy muzyczni.

Wyróżnienie dla debiutanta to szansa dla młodych twórców, którzy chcą odnaleźć swoje miejsce w środowisku. „KROPKA” może stać się dla początkującego pokolenia krytyków doskonałą okazją do zaprezentowania szerokiemu gronu odbiorców swoich umiejętności. Ich osiągnięcia ocenią wybitni specjaliści w dziedzinie krytyki muzycznej.

Nagroda Specjalna kierowana jest do autorów, którzy nie posiadają polskiego obywatelstwa i publikują teksty poza granicami Polski. Kategoria ta ma zaprezentować dorobek zagranicznych muzykologów, dziennikarzy, publicystów, którzy swoją pracę poświęcili badaniu i promowaniu muzyki polskiej na świecie, a wiedza o nich bywa w naszym kraju znikoma.

Komitet organizacyjny konkursu współtworzą polscy naukowcy, doktoranci i wyróżniający się studenci kierunków humanistycznych. W Jury zasiądą natomiast wybitne osobistości kształtujące najważniejsze wydarzenia życia kulturalnego w Polsce, związane z działalnością instytucji kultury i nauki.

Zapraszamy wszystkich piszących krytyków do udziału w tym przedsięwzięciu, a także namawiamy instytucje i firmy, którym bliskie jest dziennikarstwo muzyczne na wysokim poziomie, do wsparcia naszej inicjatywy.

Konkurs otrzymał wsparcie z Funduszu Popierania Twórczości Stowarzyszenia Autorów ZAiKS.

Fundatorem nagrody rzeczowej dla zdobywcy Grand Prix jest producent nagłośnienia, firma Tonsil.

Fundatorem nagród finansowych jest Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego