O czasopiśmie

Jednym z głównych projektów Fundacji MEAKULTURA jest czasopismo internetowe o tej samej nazwie. Pierwszy numer MEAKULTURY został opublikowany w marcu 2012 roku. W ciągu niemal 3 lat działalności tygodnika, wydanych zostało ponad 150 numerów. Każdy z nich podzielony jest na obszary, takie jak Meandry, Wywiady, Recenzje, Publikacje, Edukatornia oraz Kosmopolita. Najbardziej rozbudowanym działem są Meandry. W ich obrębie publikowane są informacje o zmianach w Redakcji MEAKULTURY czy w Fundacji, osiągnięcia czasopisma, informacje o patronatach i numerach specjalnych, znaleźć tu można:
- Muzyczne Wizytówki Miast, czyli informacje, co dzieje się w poszczególnych miastach, gdzie można wybrać się na koncert lub festiwal oraz jakie zespoły związane są z opisywanym miastem,
- pod tagiem Blogosfera znajdują się fragmenty blogów,
- Max i Single, czyli rysunki autorstwa Maxa Skorwidera,
- felietony prześmiewcze sygnowane są tagiem Strefa Kiczu,
- w Strefie Kibica odnaleźć można teksty, w których prezentujemy wartych wsparcia młodych artystów,
- w Mea culpa i Hyde Park felietony na luźne tematy.
W Wywiadach odnaleźć można rozmowy z ważnymi osobami w muzyce – począwszy od teoretyków muzyki, np. Prof. Richardem Taruskinem, przez dyrygentów np. Jerzego Maksymiuka, aż po twórców muzyki rozrywkowej, np. Kayah. Różnorodnością odznaczają się Recenzje, gdzie publikowane są teksty oceniające płyty, książki, a także wydarzenia muzyczne. Wśród nich znaleźć można tag Fonoteka. Publikacje są miejscem na dłuższe formy dziennikarskie – eseje. Teksty publikowane w dziale Edukatornia zainteresują każdego, kto chciałby wiedzieć więcej o muzyce, formach muzycznych, gatunkach. W ramach tego działu ukazują się artykuły Bohdana Pocieja o formach i gatunkach muzycznych, a także tagowane słowami „Video Wykłady” filmiki Krzysztofa Moraczewskiego o współczesnej muzyce i jej problemach. Ostatnim z działów jest Kosmopolita. Odnaleźć tu można
- informacje o dokonaniach polskich artystów za granicą,
- ich biografie pod tagiem Sylwetki,
- a także sprawozdania z zagranicznych wydarzeń kulturalnych – tag Korespondenci.