Numery specjalne

Ważnym aspektem działalności „MEAKULTURY” jest wydawanie numerów specjalnych. Każdy z nich to starannie przygotowany cykl artykułów, poświęcony danemu wydarzeniu, osobie, instytucji, rocznicy itp. Zakres podejmowanej na łamach pisma problematyki wyznacza przede wszystkim redaktorska wyobraźnia. Z tematyczną spójnością tych okazjonalnych tekstów współgra ich gatunkowa różnorodność – ujęta w ramy stale obecnych w czasopiśmie działów.

Przykłady :

#50 Muzyka i bunt, czyli numer nie tylko dla tych, którzy lubią się buntować. Przeczytać w nim można wywiad o płytach zespołu R.U.T.A, a także rozmowę przeprowadzoną ze wspomnianą grupą, dotyczącą m.in. rosyjskiego i radzieckiego undergroundu czy polskiego punku.

#75 Forum Krytyki Operowej – znajdziemy w nim informacje o tytułowym Forum, które zorganizowane zostało w Bydgoszczy przy współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca, sukcesach polskiej divy operowej Aleksandry Kurzak, wykonywaniu współcześnie dawnej muzyki, publikację o operze polskiej w drugiej połowie XX wieku, rozmowę z Przemysławem Zychem oraz dwie recenzje operowe uczestników Forum.

#77 Yoko Ono i John Lennon O tej parze można by napisać nawet sto numerów, w tym jednym można przeczytać nie tylko biografie tych dwóch niezwykłych postaci, ale także recenzję książki „Yoko i John. Dni, których nie zapomnę”, analizę koncertu Yoko Ono w poznaniu w ramach Transatlantyk Festiwal Poznań w 2013 roku i publikację o kobietach w rocku.

#100 Od klasyki do rozrywki. Czy synteza muzyki klasycznej i popularnej to odwieczny problem? Dla nas nie! W specjalnym, setnym już, wydaniu przeczytamy m.in. o konfrontacji skrzypków - Vanessy Mae i Nigela Kennedy'ego, jazzowym świecie Fryderyka Chopina, zatrzymamy się przy Filharmonii Dowcipu. Zachęcamy także do zapoznania się z publikacją dra Grzegorza Piotrowskiego oraz przyjrzeniu się rozmowie z Michałem Mendykiem.

#116 Ale jazz... czyli same artykuły poświęcone jazzowej tematyce od wywiadu z Dominikiem Wanią, przez recenzję JazzArt Festiwalu 2013 i publikację o ragtime, po informacje o Annie Marii Jopek w Japonii.

#132 Muzyka chóralna – numer do przeczytania obowiązkowo przez każdego fana takiej muzyki (i nie tylko), bowiem są w nim: wywiad z Agnieszką Franków-Żelazny, recenzja płyty z koncertu finałowego z Festiwalu Universitas Cantat 2013, opis wspomnianego festiwalu, publikacja dotycząca Gloria Patri... Urmasa Sisaska oraz przedstawienie sukcesów Krystiana Adama Krzeszowiaka

#141 4 – jedna z najbardziej pobudzających wyobraźnię cyfr – co się za nią może kryć? Według nas: felieton o kultowych kwartetach popowo-rockowych, wywiad z Jerzym Maksymiukiem, recenzja „A Thousand Thoughts” Kronos Quartet, studium „Imaginary Landscape no. 4” Johna Cage'a i publikacja dotycząca Tadeusza Bairda.

#150 Improwizacja, czyli rozmowa z Alicją Wołyńczyk, recenzja książki „Był jazz. Krzyk jazz-bandu w międzywojennej Polsce”, wstęp do rozważań nad problemem improwizacji w chórze (i chóru w improwizacji), a także przegląd festiwali, na których improwizacja gra pierwsze skrzypce.

Ale to nie wszystko – specjalnych numerów nie zabraknie w przyszłości w MEAKULTURZE! Zapraszamy do lektury.