Koncepcja

MEANDRY MUZYKI to seria antologii o muzyce, których podstawę stanowią najbardziej wartościowe teksty wydane w czasopiśmie internetowym MEAKULTURA (ISSN: 2299-1255). Antologię wzbogacają także nowe treści, które powstały specjalnie na użytek tej publikacji. Autorzy tekstów to najwyższej klasy profesjonaliści - naukowcy (muzykolodzy, kulturoznawcy, filolodzy) oraz krytycy muzyczni.

Każdy z działów charakteryzuje się nieco innym podejściem do tematyki muzycznej:

1. "Myśli" to głównie felietony, których tematyka jest bardzo różnorodna, od tych poświęconych kiczowi muzycznemu, poprzez promocję niszowych talentów, skończywszy na prezentacji miast Polskich przez pryzmat ich dorobku muzycznego.

2. Dział "Artyści" przedstawia rozmowy (głównie) z polskimi artystami, wykonawcami, muzykologami, zarówno uznanymi, jak i tymi, którzy udowodnili już swój nieprzeciętny talent, ale rozpoczynają karierę zawodową i szukają dalszych możliwości rozwoju.

3. W dziale "Diariusz" zamieszczone zostaną wybrane recenzje książek, płyt czy wydarzeń muzycznych. Atutem jest docieranie do publikacji niszowych i gruntowny opis zjawiska (co gwarantuje wykwalifikowana kadra).

4. W dziale "Nauka" znajdą się fachowe artykuły, a także fragmenty prac magisterskich i doktorskich, które odznaczają się ciekawą, często interdyscyplinarną tematyką (m.in. połączenie muzyki z tematyką prawniczą) bądź też ukazują ważne, lecz zapomniane postaci polskiej kultury, a przy tym formułowane są przystępnym i atrakcyjnym językiem.

5. Edukatornia to miejsce na popularyzatorskie, syntetyczne omówienia zagadnień, które nie są dostępne w typowych podręcznikach szkolnych czy licealnych oraz na artykuły dotyczące edukacji muzycznej.

6. "Yes, we can" ukazuje sylwetki muzyków polskich działających poza granicami kraju, a także wydarzenia promujące kulturę polską za granicą.