Cel

Celem „MEANDRÓW” jest m.in. łączenie fachowej wiedzy z szerszym, krytycznym spojrzeniem na kulturę, społeczeństwo i rynek muzyczny, promocja talentów oraz wartościowych przedsięwzięć. Antologia adresowana jest do szerokiego grona odbiorców, jednak w szczególności do osób zainteresowanych kulturą muzyczną (głównie polską), wysokim poziomem merytorycznym artykułów i dbałością o kulturę języka pisanego. Projekt łączy w sobie elementy kulturotwórcze i popularyzatorskie. Ponadto:

1. Upowszechnienie tekstów pisanych przez wykwalifikowanych muzykologów i krytyków muzycznych, formułowanych w przystępny i klarowny sposób, a także opiniotwórczych.

2. Aktywizacja młodego pokolenia i wspieranie pisarstwa utalentowanych osób, które rozpoczynają swoją karierę zawodową.

3. Integracja środowiska dzięki wymianie myśli dotyczących różnych aspektów kultury muzycznej.

4. Zapewnienie czytelnikom bogatej oferty tematycznej obejmującej różne formy pisarstwa o muzyce oraz rozmaite gatunki muzyczne.

5. Promocja polskich artystów oraz wartościowych wydarzeń kulturalnych, w tym niszowych.

6. Akcentowanie obecności muzyki w nowoczesnych środkach przekazu (telewizja, Internet, reklama).

7. Popularyzacja wiedzy o kulturze muzycznej wśród osób nieposiadających wykształcenia muzycznego. Grupa odbiorców jest zróżnicowana, łączy ją jednak zainteresowanie kulturą muzyczną i dbałość o merytoryczny poziom tekstów.

8. Poprzez brak hermetyczności przestawienie zagadnienia związanego z kulturą muzyczną w sposób dogłębny i wielowątkowy, co umożliwia spójna koncepcja czasopisma, która wyróżnia się na tle innych czasopism, zarówno tych z tradycjami, jak i nowo powstałych.

9. Promocja nowoczesnego, fachowego i krytycznego, a zarazem przystępnego sposobu pisania o muzyce z uwzględnieniem jej różnych gatunków (muzyka, klasyczna, współczesna, popularna) oraz sposobów obecności (koncerty, festiwale, talent show, nagrania dźwiękowe i audiowizualne).