Numer "ŚLĄSKI"

Pierwszy numer MEANDRÓW zadedykowany został śląskim artystom. Śląsk pozostaje na polskiej mapie muzycznej miejscem szczególnym. Warto przy tym podkreślić, że wielu współpracowników MEAKULTURY, wraz z samą Redaktor Naczelną, pochodzi właśnie z tego regionu. Antologia prezentuje bardzo wszechstronną panoramę kultury muzycznej na Śląsku, z uwzględnieniem różnych gatunków muzycznych oraz różnych pokoleń artystów.

W licznej i znaczącej grupie śląskich twórców znaleźli się Henryk Mikołaj Górecki czy Wojciech Kilar, którzy zaliczani są do najbardziej znanych w świecie polskich kompozytorów współczesnych. Bardzo oryginalną postacią był też Witold Szalonek, awangardowy twórca, związany również z Berlinem. Przedstawiciele średniego pokolenia, Eugeniusz Knapik i Andrzej Krzanowski, współtworząc w latach 70. tzw. „pokolenie stalowowolskie” nadali polskiej muzyce nowy kierunek, powracając do tradycji muzycznej, porzuconej przez ich awangardowych kolegów. Dziś z kolei się wiele mówi się o młodych twórcach, takich jak Aleksander Nowak, odwołujących się swobodnie do różnych gatunków i różnych stylów muzycznych.

Z Akademią Muzyczną w Katowicach związany był przez wiele lat czołowy polski krytyk muzyczny, Andrzej Chłopecki, a wśród jego wychowanków znalazł się Szymon Bywalec, wytrwały popularyzator muzyki współczesnej, dyrygent Orkiestry Muzyki Nowej. Śląsk słynie także z wybitnych zespołów, takich jak Kwartet Śląski, Camerata Silesia pod kierownictwem Anny Szostak czy Orkiestra Kameralna Miasta Tychy pod batutą Marka Mosia. Stąd pochodzi też najwybitniejszy żyjący polski pianista, Krystian Zimerman.

Wielkim atutem śląskiego życia muzycznego jest muzyka jazzowa promowana dzięki licznym festiwalom i działalności Instytutu Jazzu Akademii Muzycznej w Katowicach. Ze Śląska pochodzą także artyści operowi odnoszący sukcesy na światowych scenach oraz twórcy niezapomnianej muzyki filmowej.

Antologia, zawierająca rozmowy, recenzje i artykuły, jest próbą przybliżenia całej plejady śląskich twórców i muzyków, wywodzących się z różnych tradycji i prezentujących różne sposoby myślenia o muzyce, ale zawsze wiernych jej wyzwaniom. Otwiera ona także serię kolejnych publikacji, dotyczących wybranych tematów oraz specyfiki poszczególnych regionów czy miast Polski.