Cel

W zamyśle MEAKULTURY „Save The Music” stanowi nie tylko projekt promujący kulturę muzyczną ma on za zadanie przede wszystkim odcisnąć realny ślad w sposobie myślenia o niej.

Dobra muzyka zajmuje niszowe miejsce we współczesnej kulturze, stąd konieczne jest edukowanie młodzieży i pokazywanie jej dobrych wzorców, także artystycznych. Pomóc przy tym mają współczesne, żyjące autorytety, które przyłączą się do akcji i ubiorą koszulkę czy tunikę z wybranym, nieżyjącym już, twórcą. Założenie takiego stroju ma też wymiar symboliczny - obecnie modne jest noszenie ubrań z podobiznami negatywnych postaci, takich jak Che Guevarra, Stalin, czy Lenin. MEAKULTURA pragnie przypomnieć pozytywnych muzycznych rewolucjonistów, przytoczyć charakteryzujące ich cytaty, aby zachęcić ludzi do odkrywania na nowo historii najlepszej muzyki światowej, która tak rzadko gości w mediach, bo jest wypychana z pamięci przez komercyjne nastawienie do sztuki. Ubrania będą przeznaczone dla kobiet i mężczyzn, pojawią się w różnych rozmiarach.