Twórcy

Pomysłodawca i koordynator projektu dr Marlena Wieczorek wszechstronny manager muzyczny i muzykolog, autorka książek oraz artykułów o muzyce, stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Prezes Zarządu Fundacji MEAKULTURA. Wcześniej związana z Działem Zbiorów Dźwiękowych i Audiowizualnych Biblioteki Narodowej w Warszawie (kierownik sekcji). Jest twórcą oraz redaktor naczelną czasopisma o muzyce: meakultura.pl. Prowadzi firmę MaYes Group, która wesprze akcje finansowo i logistycznie, przekazując wypracowany zysk na rzecz Fundacji MEAKULTURA.

Autor portretów nadrukowanych na odzież dr Max Skorwider reprezentant młodego pokolenia grafików, wielokrotnie nagradzany w kraju i za granicą, wykładowca w Katedrze Grafiki Warsztatowej Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu (dawniej ASP). W 2014 roku wystawiał swoje prace między innymi na Tajwanie, w Japonii, Stanach Zjednoczonych czy Rosji. Najbliższa jest mu sztuka współczesna, w jego działalności uprzywilejowane miejsce zajmują: grafika warsztatowa, plakat oraz ilustracja prasowa. Z MEAKULTURĄ współpracuje od początku jej istnienia, swoje prace również nieodpłatnie przekaże na czas trwania akcji.

Projektantka ubrań Kinga Król przedstawicielka firmy CONFASHION, tworzy produkty dla indywidualistów, poszukujących nowych form, kreujących swój wizerunek poprzez modę. Przygotowała oraz wprowadziła do produkcji setki wzorów ubrań, w szczególności dzianinowych (między innymi dla firmy SOLAR). Może pochwalić się długą listą osiągnięć na światowych wystawach mody, prezentowała własne kolekcje m.in. na „Design. Made in Poland” podczas „Fashion Week” w Berlinie. W 2013 roku marka Confashion została zaproszona do Kijowa na „Mercedes Benz Kiev Fashion Days”, gdzie kolekcję zauważyła i doceniła Sara Maino, redaktor naczelna włoskiego wydania VOGUE, odpowiedzialna za autorski program VOGUE TALENTS. W 2014 roku Kinga Król uczestniczyła m.in. w „Fashion Week Poland”. Jednym z wielu unikatowych pomysłów projektantki jest seria ubrań z wykorzystaniem alfabetu Braille'a. Kinga Król zgodziła się pracować nad linią ubrań dla fundacji nieodpłatnie.