Beneficjent

Beneficjentem akcji będzie Fundacja MEAKULTURA, która skupia swą działalność na Muzyce, Edukacji i Artystach. Celem Fundacji, oprócz promocji wartościowej muzyki (w szczególności polskiej), jest realizacja projektów edukacyjnych, wspieranie profesjonalnego dziennikarstwa muzycznego oraz twórców, wykonawców i festiwali godnych uwagi ze względu na wysoką jakość artystyczną. Organizację tworzą eksperci z polskiego środowiska uniwersyteckiego, a nawet spoza granic kraju (Belgia, Stany Zjednoczone, Francja, Wielka Brytania). Ich kompetencje i doświadczenie gwarantują wysoki poziom merytoryczny prowadzonych działań. Akcja "Save the Music", poza wartościami nieekonomicznymi, takimi jak: przybliżenie wyjątkowych i często zapomnianych twórców, połączenie sztuk kreatywnych (muzyki, mody, plastyki), stworzenie popytu na promowanie cennego dziedzictwa muzycznego, zjednoczenie ludzi wokół tej idei ma przynieść zysk finansowy.

Zgromadzone fundusze wesprą projekty fundacji, dzięki czemu będzie ona realizować zadania statutowe organizacji pożytku publicznego, między innymi w zakresie:

- Projektów wydawniczych (np. wydawanie książek stworzonych przez polskich muzykologów, prowadzenie czasopisma o muzyce meakultura.pl)
- Wspierania polskich muzyków i kompozytorów (stworzenie portalu musicfrompoland.eu)
- Rozwoju dziennikarstwa muzycznego (organizacja konkursu dla najlepszych polskich krytyków muzycznych "KROPKA"
- Tworzenia materiałów edukacyjnych (np. video wykładów)
- Szkolenia młodych adeptów dziennikarstwa muzycznego (warsztaty, staże, praktyki).