Moraczewski

Czym różni się kultura europejska od innych kultur muzycznych świata?

Jakie funkcje pełni muzyka w naszej kulturze i w jaki sposób jest przekazywana?

Czego oczekujemy od zawodowych muzyków?

Co zmieniło się w muzyce europejskiej w ostatnim stuleciu?

Odpowiedzi na te i inne pytania udziela w serii swoich video wykładów dr hab. Krzysztof Moraczewski z UAM w Poznaniu, kulturoznawca, autor książki Sztuka muzyczna jako dziedzina kultury (Poznań 2007).

dr hab. Krzysztof Moraczewski – pracownik Zakładu Badań nad Kulturą Artystyczną Instytutu Kulturoznawstwa UAM w Poznaniu. Zajmuje się zagadnieniami teorii i historii kultury artystycznej, ze szczególnym uwzględnieniem kultury muzycznej oraz problemami metodologii nauk humanistycznych. Autor książki „Sztuka muzyczna jako dziedzina kultury” (UAM, Poznań 2007). W swoim dorobku ma także wiele artykułów (wydawanych przede wszystkim w piśmie „Kultura Współczesna”) poświęconych muzyce nowoczesnej oraz naukowemu statusowi humanistyki. Nie ogranicza się do działalności akademickiej, lecz wygłasza publiczne wykłady i uczestniczy w debatach (m.in. podczas spotkań organizowanych przez Fundację Barak Kultury i podczas festiwalu muzycznego „Nostalgia”). Zajmuje się także problematyką edukacji w zakresie wiedzy o kulturze. Jest autorem dwutomowego podręcznika wiedzy o kulturze dla liceów i techników „Od wieży Babel do drapaczy chmur” (Poznań 2003) oraz artykułów poświęconych problemom dzisiejszego szkolnictwa.