Guczalski

Jaki jest związek między muzyką i emocjami?

Czy muzyka przedstawia nasze stany wewnętrzne?

Czy naśladuje nasze zachowania?

Czy wyraża uczucia artysty, który ją tworzy?

Jak kształtowały się poglądy na tę sprawę i co było w nich przedmiotem największych kontrowersji?

O tym wszystkim opowiada dr hab. Krzysztof Guczalski z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, filozof muzyki, z wykształcenia także matematyk, autor książek Znaczenie muzyki. Znaczenia w muzyce (Kraków 2002) oraz Perspektywa: forma symboliczna czy naturalna? (Kraków 2012).

Studiował matematykę teoretyczną, muzykologię i filozofię na uniwersytetach w Krakowie (magisterium z matematyki), Minneapolis (M.A. w dziedzinie filozofii) oraz Bonn. Uzyskał doktorat i habilitację w Instytucie Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie obecnie pracuje w Zakładzie Estetyki. Jego zainteresowania naukowe obejmują filozofię muzyki, estetykę, filozofię analityczną, ogólną teorię znaku i znaczenia oraz teorię obrazu. Jest autorem książek Znaczenie muzyki – znaczenia w muzyce, 1999 oraz Perspektywa. Forma symboliczna czy naturalna?, 2012, redaktorem książki Filozofia muzyki. Studia, 2003, a także autorem licznych artykułów w języku polskim, niemieckim i angielskim, m. in. w British Journal of Aesthetics i International Review of Aesthetics and Sociology of Music.