Nostalgia

Warsztaty z MEAKULTURĄ w ramach poznańskiego festiwalu "Nostalgia"

Podczas poznańskiego festiwalu "Nostalgia" w Poznaniu studenci kierunków muzycznych i humanistycznych oraz wszyscy, którzy pasjonują się muzyką, zostali zaproszeni na warsztaty krytyki muzycznej z Fundacją MEAKULTURA. Nabór na bezpłatne warsztaty trwał do 16 października, godz. 12.00.

Spotkania warsztatowe stworzyły okazję do swobodnej dyskusji, konfrontacji poglądów i pozwoliły dzielić się na gorąco wrażeniami z festiwalowych wydarzeń. Były także zachętą do pogłębiania własnych opinii na temat muzyki i utrwalania ich w formie tekstu. Każde ze spotkań poprowadziła inna osoba: kulturoznawca, Krzysztof Moraczewski, oraz muzykolog i krytyk muzyczny, Ewa Schreiber. Tematyka, nawiązująca do programu festiwalu, dotyczyła problemu tożsamości etnicznej w muzyce XX wieku oraz twórczości Elliotta Cartera, ze szczególnym uwzględnieniem awangardy amerykańskiej i europejskiej.

Owocem warsztatów stały się komentarze publikowane na bieżąco podczas trwania festiwalu oraz felietony i obszerna recenzja opublikowana na łamach czasopisma MEAKULTURA (do przeczytania TUTAJ)

Spotkania odbyły się: 24 i 25 października godzina 16.00

Prowadzenie: Ewa Schreiber (24 października), Krzysztof Moraczewski (25 października)

Koordynacja przedsięwzięcia i redakcja tekstów: Marlena Wieczorek