MEAndry Baroku

MEAndry Baroku – muzyczne spotkania organizowane w Kluboksięgarni Głośna w ramach festiwalu Poznań Baroque 2013. Inicjatywa miała na celu popularyzację wiedzy na temat muzyki barokowej. Spotkania adresowano zarówno do dorosłych, jak i do dzieci. Fundacja MEAKULTURA była współprganizatorem spotkań, wszyscy prowadzący to członkowie redakcji czasopisma meakultura.pl.

MEAndry Baroku rozpoczęły się 22 października wykładem dra hab. Krzysztofa Moraczewskiego z Zakładu Badań nad Kulturą Artystyczną Instytutu Kulturoznawstwa UAM w Poznaniu. Spotkanie wprowadziło słuchaczy w świat barokowej muzyki. Mówiono o podstawowych wyznacznikach tego stylu, czyli słowie, geście i dźwięku, a także muzyce jako mowie i konstrukcji retorycznej.

Drugi wykład dotyczył związków muzyki i sztuki filmowej. Dźwięk i obraz przeniosły uczestników w czasy wielkich mistrzów baroku. Była to również okazja, aby zobaczyć i usłyszeć, jak często muzyka tej epoki wykorzystywana jest we współczesnym kinie. Przewodnikiem po świecie muzyki i filmu była Agnieszka Nowok z Akademii Muzycznej im. K. Szymanowskiego w Katowicach.

Ostatnie spotkanie adresowane było do dzieci w wieku 7-12 lat. O  muzyce barokowej opowiedziała najmłodszym Aleksandra Masłowska z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

----------------------

MEAndry Baroku/ Poznań Baroque 2013:

Wprowadzenie do baroku: Słowo, dźwięk i gest - o genezie nowej koncepcji muzyki na przełomie szesnastego i siedemnastego wieku

wtorek, 22.10.2013, g. 18.00

Poza czasem i przestrzenią: barok – muzyka – film

wtorek, 29.10.2013, g. 18.00

Barocco - czyli jaki? Spotkanie dla dzieci w wieku 7- 12 lat

wtorek, 5.11.2013, g. 18.00

Wszystkie spotkania odbędą się w  Kluboksięgarni Głośna, ul. św. Marcin 30, wstęp wolny.

Organizator: Poznań Baroque/ www.poznanbaroque.com

Współorganizator: Fundacja MEAKULTURA/ http://fundacjameakultura.pl/