Plakat Nasza Klasa

Plakat Roman Polański / Krzysztof Komeda - "Nóż w wodzie" (1961)

Ten poeta i muzyk nazywany był bardem "Solidarności", a jego piosenka "Mury" stała się symbolem walki z komunizmem. "Nasza klasa" to gorzka w wymowie piosenka mówiąca o tym, jak potoczyło się życie kolegów szkolnych kompozytora - emigrantów, członków podziemia, czy mundurowego, który odsiaduje w więzieniu karę za odmowę strzelania do kolegi. W 1987 roku dodana została druga część utworu, ze słowami: "Odnalazłem klasę całą – na wygnaniu, w kraju, w grobie ...".

Kto dla nas tworzy?

Autorem plakatu jest Max Skorwider - wielokrotnie nagradzany grafik oraz wykładowca w Katedrze Grafiki Warsztatowej Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu.

Dlaczego akurat ten plakat?

Wysokiej jakości druk pigmentowy zapewnia nasycenie kolorów, satynowe matowe wykończenie pozbawia plakat refleksów, pozwala to na podziwiane go z różnych stron z tym samym efektem. Druk wykonany jest na markowym papierze powlekanym 180 gr. przeznaczonym do mediów pigmentowych przez co pigment wnika w strukturę papieru, dając aksamitne głębokie nasycenie kolorów. Taki druk przeznaczony jest do kameralnych wnętrz.

Plakat w formacie B1 (70x100 cm) lub B2 (50x70 cm).

Dodaj do koszyka