Awangarda w Poznaniu - grant dla Fundacji MEAKULTURA

awangarda-w-poznaniu-grant-dla-fundacji-meakultura

Z radością zawiadamiamy, że Fundacja MEAKULTURA otrzymała grant Urzędu Miasta Poznania na realizację cyklu spotkań związanych z teorią i praktyką muzycznej awangardy XX wieku. Odbędzie się on w październiku i listopadzie w poznańskiej Kluboksięgarni Głośna pod wspólną nazwą Brzmienia awangardy.

Gośćmi Kluboksięgarni będą artyści, muzykolodzy i kulturoznawcy (prof. Krzysztof Moraczewski, prof. Lidia Zielińska, Dobromiła Jaskot, Ewa Schreiber, Katarzyna Taborowska, Rafał Zapała i Anna Zielińska), którzy w przystępny sposób opowiedzą m.in. o zagadnieniach związanych z muzyką elektroniczną, konkretną, happeningami czy pejzażami dźwiękowymi. Każde ze spotkań zwieńczy krótki występ muzyczny. Pomysłodawczynią projektu jest absolwentka poznańskiego kulturoznawstwa, dr Karolina Golinowska.

Pierwsze spotkanie odbędzie się już 10 października o godz. 19.00. Wykład na temat początków awangardy muzycznej wygłosi prof. dr hab. Krzysztof Moraczewski, a w części muzycznej wystąpią soliści Sepia Ensemble:

Paulina Graś flet
Szymon Józwiak klarnet
Wojciech Jeliński puzon
Tomasz Citak skrzypce

W programie John Cage, Helmut Lachenmann, Alexandre Delgado, Ewa Fabiańska-Jelińska

Serdecznie zapraszamy !

Opublikowano: 2013-08-03