From Poland with Music - zapowiedź premiery książki

from-poland-with-music-zapowiedz-premiery-ksiazki

ENGLISH HERE

Pierwsza publikacja o polskich kompozytorach emigracyjnych – From Poland with Music. 100 Years of Polish Composers Abroad (1918-2018) według koncpecji Marleny Wieczorek, ukaże się 1 października 2021 roku w angielskiej wersji językowej w formie książki 0raz e-booka. Współwydawcami są Fundacja MEAKULTURA oraz renomowane brytyjskie wydawnictwo Scala Art & Heritage Publishers. To jedna z najlepszych wizytówek polskiej kultury muzycznej i jej międzynarodowego znaczenia oraz uzupełnienie i rozszerzenie polskiego wydania z roku 2018.

To pierwsza publikacja w polskiej literaturze, która tak kompleksowo zgłębia temat emigracji wśród kompozytorów XX i XXI wieku – przybliżając twórców muzyki poważnej (m. in. Paderewski, Weinberg, Panufnik), jazzowej (Komeda, Makowicz) i filmowej (Kaper, Wars, Kaczmarek, Korzeniowski), a nawet popularnej (Zieliński). W pierwszych dwóch częściach znalazły się teksty przekrojowe autorstwa wybitnych polskich muzykologów o powodach i skutkach wyjazdów, działalności emigracyjnej twórców i obecności ich muzyki w nowych miejscach zamieszkania. Trzecia, zamiast typowych biogramów, zawiera sylwetki kompozytorów z informacjami oraz ciekawostkami o ich życiu i twórczości. W sumie książkę stworzyło pięćdziesięciu autorów.

Profesor Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, dr hab. Krzysztof Moraczewski tak scharakteryzował tę publikację:

W pierwszym rzędzie jest to próba przywrócenia polskiej kulturze twórczości niewystarczająco obecnej, źle obecnej, a czasami zupełnie nieobecnej. Czytelnik może być czasem zaskoczony tym, ilu nazwisk nie znał, albo też ilu nie wiązał nigdy z kontekstem emigracyjnym. Chodzi niejednokrotnie o twórczość wybitną, ale w Polsce nie dość znaną. Nieznajomość ta sama zresztą należy do problemów artystycznej emigracji. Jak każda dobra książka o sztuce, także i ta będzie zmuszać do rewizji własnej wiedzy i własnych przekonań, do przewartościowań i do poszukiwania nowych sposobów rozumienia artystycznej sytuacji, w jakiej jesteśmy.

To książka bezprecedensowa – z unikatową treścią rozpisaną na ponad 400 stron, oryginalną koncepcją i pomysłową, atrakcyjną szatą graficzną autorstwa Maxa Skorwidera, który na potrzeby publikacji stworzył 85 nowych rysunków – sylwetek kompozytorów i graficznych komentarzy. Rysunki te w formie plakatów będą także dostępne w sprzedaży.

Partnerami wydania angielskiego książki są: Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Stowarzyszenie Autorów ZAiKS.

Książka jest nadal dostępna w polskiej wersji językowej. Planowane są tłumaczenia na dalsze języki oraz budowa specjalnego portalu poświęconego polskim kompozytorom emigracyjnym.

Opublikowano: 2021-09-16