Muzyka i kuchnia. Także "U Wieniawy"

muzyka-i-kuchnia-takze-u-wieniawy U Wieniawy, materiały prasowe

Jakiś czas temu opublikowaliśmy w piśmie meakultura.pl numer poświęcony muzyce i kuchni. Jak napisała redaktor tego wydania tematycznego, Karolina Kolinek-Siechowicz:

"Kuchnia i muzyka. Pozornie odległe. Coś dla ciała i coś dla ducha. Coś dla podniebienia i coś dla ucha. A jednak mają więcej wspólnego niż by się mogło wydawać. Obie są sztukami ulotnymi, przemawiającymi bezpośrednio do zmysłów, a ich percepcja ma charakter czasowy. Doznania z nich wynikające bywają nadzwyczaj intensywne, trudno jednak ubrać je w słowa, jeszcze trudniej utrwalić tak, by dało się je w przyszłości odtworzyć w niezmienionej postaci. Ulotność i subtelność doznań muzycznych i kulinarnych jest bodaj najciekawszą paralelą między tymi dwoma sztukami, a próby utrwalenia dzieł należących do każdej z nich napotykają na podobne problemy. Bo czymże jest przepis wobec właśnie smakowanego dania? Czymże jest partytura wobec żywego wykonania utworu?"

W numerze tym (cały WSTĘP znajduje się TUTAJ) pisaliśmy także o mariażu muzyki i marketingu w gastronomii (TUTAJ), bo Fundacja MEAKULTURA zwraca uwagę także na to, aby we współczesnych punktach gastronomicznych odpowiednio dobrane tło muzyczne stanowiło jeden z elementów specjalnie zaprojektowanej strategii.

Nowoczesne podejście do tworzenia przemyślanej przestrzeni usługowej jest bliskie właścicielom restauracji "U Wieniawy", serwującej w Warszawie smaki przedwojennej kuchni oficerskiej. Sprawdziła to prezes fundacji dr Marlena Wieczorek przyjmując zaproszenie na wykwintny obiad prasowy, na którym nie zabrakło muzyki z lat dwudziestolecia międzywojennego, w wykonaniu m.in. Hanki Ordonówny, Eugeniusza Bodo, Jana Kiepury, Mieczysława Fogga i Zuli Pogorzelskiej.

Cieszymy się, że w świecie gastronomii jest miejsce na współpracę ze światem kultury, bowiem analogii pomiędzy kuchnią i muzyką jest wiele. Ponownie cytujemy Karolinę Kolinek-Siechowicz: "Nie od parady język, którym posługują się krytycy muzyczni pełen jest kulinarnych metafor, krytycy kulinarni nie stronią zaś od metafor muzycznych (nie mówiąc o tym, że terminologia muzyczna stanowi kopalnię nazw dla produktów spożywczych wszelakiej maści – od kabanosów po czekolady). Ostatecznie, wszyscy odwołują się do sądu smaku, rozumianego mniej lub bardziej dosłownie".

Smacznego i zapraszamy do: https://uwieniawy.pl/

Opublikowano: 2020-10-05