NeoArte-Spektrum Muzyki Nowej Patronat Fundacji MEAKULTURA

neoarte-spektrum-muzyki-nowej-patronat-fundacji-meakultura

NeoArte-Spektrum Muzyki Nowej to cykl koncertów poświęconych muzyce kompozytorów XX i XXI wieku. Pomysłodawcą wydarzenia jest zespół NeoQuartet, który specjalizuje się w wykonawstwie muzyki najnowszej. Celem wydarzenia jest propagowanie współczesnej muzyki kameralnej (przede wszystkim polskiej) oraz zdobywanie dla tej twórczości jak najszerszej rzeszy odbiorców. Połączenie w jednym czasie i miejscu wybitnych osobowości muzycznych oraz uzdolnionych muzyków młodego pokolenia daje pewien wgląd w muzykę trzech ostatnich dziesięcioleci, będących nie tylko przełomem wieków, ale również przełomem w sztuce. Projekt NeoArte-Spektrum Muzyki Nowej to cykliczna impreza, która promuje przede wszystkich polskie dziedzictwo kulturalne XX i XXI wieku, artystów sztuki współczesnej, jej wykonawców oraz miejsca, które promują i kreują sztukę XXI wieku. Gościem specjalnym poprzedniej edycji imprezy był Paweł Szymański. Tegoroczne Spektrum Muzyki Nowej uświetni kompozytorka Elżbieta Sikora obchodząca Jubileusz 70- lecia urodzin. Na festiwalu wystąpi również znakomite krakowskie trio akordeonowe Motion Trio, zespół NeoQuartet, oraz pianista Szábolcs Esztényi z projektem „Muzyka Kreowana”.

Więcej informacji: www.neoarte.pl

Zaproszenie filmowe od organizatorów:

Program:

04.10.2013 Centrum Św. Jana, Gdańsk, godz.19.00 - MOTION TRIO

W programie muzyka Witolda Lutosławskiego, Henryka Góreckiego, Wojciecha Kilara, bilety w cenie 40/50zł do nabycia na stronie www.interticket.pl, lub przed koncertem.

05.10.2013 Sala koncertowa Akademii Muzycznej w Gdańsku, godz. 19.00 - NEOQUARTET - „Muzyka Napisana”.

W programie muzyka Dariusza Przybylskiego, Sławomira Kupczaka, Marka Czerniewicza.

***********
SZABOLCS ESZTÉNYI - „Muzyka Kreowana”

06.10.2013 Ratusz Staromiejski w Gdańsku, godz. 19.00, JUBILEUSZ 70 - LECIA URODZIN ELŻBIETY SIKORY, NoeQuartet, Błażej Goliński, Krzysztof Tymendorf

W programie muzyka kameralna Elżbiety Sikory.

Opublikowano: 2014-07-07