Save the Music w Niemczech! Wystawa plakatów Maxa Skorwidera w Darmstadt

save-the-music-w-niemczech-wystawa-plakatow-maxa-skorwidera-w-darmstadt

Cieszymy się bardzo, że kampania społeczna Save the Music co roku rozwija się dzięki nowym inicjatywom i pomysłom! Wiosną 2021 roku stanie ona pod znakiem wystawy nowych plakatów muzycznych, które w ramach kampanii społecznej Save the Music stworzy wybitny artysta grafik, działający w Fundacji MEAKULTURA niemal od czasu jej powstania - dr hab. Max Skorwider (wykładowca Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, na co dzień zajmuje się grafiką warsztatową, ilustracją prasową i plakatem).

Na wystawie, która planowana jest na marzec, przedstawiona zostanie historia muzyki polskiej na przykładzie wybranych piosenek, wydarzeń czy twórców. Plakaty muzyczne dotyczą różnych kontekstów, zarówno tych związanych z muzyką tzw. poważną, jak i rozrywkową, nie skupiają się też na jednym wycinku historii muzyki, pokazują jej różne fenomeny, jak np. subkultury. To komentarz pokazujący z perspektywy działalności muzycznej tożsamość Polaków, ale i wskazanie na bliskość kultury polskiej i niemieckiej, pomimo zaistnienia trudnych okoliczności historycznych.

Wystawa jest kontynuacją i rozszerzeniem projektu zapoczątkowanego wystawą plakatów "La Musique guidant le peuple", która miała miejsce w belgijskim centrum kultury PointCulture (Bruksela).

Partnerem przedsięwzięcia jest Deutsches Polen-Institut z Darmstadt - jesteśmy zaszczyceni, że możemy współpracować z tak szanowaną instytucją, składamy też podziękowania Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej za dofinansowanie tego projektu.

CDN:)

Opublikowano: 2020-10-22