"Save the Music z prawem"

save-the-music-z-prawem

Przedstawiamy nowy projekt w ramach naszej kampanii społecznej o nazwie "Save the Music z prawem". Będzie on obejmował cykl filmików eksperckich dotyczących prawa autorskiego, nagranych z udziałem dr Aleksandry Sewerynik. Partnerem projektu jest Stowarzyszenie Autorów ZAiKS.

Tematyka filmików będzie obejmowała zagadnienia prawne, które są kluczowe dla działania artystów, lecz często nie są one poprawnie rozumiane, a niekiedy nawet w ogóle znane. W przestrzeni publicznej brakuje miejsca, gdzie można byłoby nieodpłatnie zapoznać się z najważniejszymi zagadnieniami prawa autorskiego, stąd chcemy przekazać tę widzę w sposób przystępny i darmowy. Zależy nam także na tym, aby obalać powszechnie krążące mity, omawiać kwiestie zawierania umów, rozliczania tantiemów, zgłaszania utworów czy pozyskiwania licencji.

Wykłady prowadzi dr Aleksandra Sewerynik - ekspert w zakresie prawa autorskiego oraz dyrygent chóralny. Absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego oraz Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina. Współpracuje z kancelarią Hasik i Partnerzy, która specjalizuje się prawie własności intelektualnej i ochronie reputacji. Jest również wykładowczynią na naszych studiach "Muzyka w Mediach". http://prawoautorskie.sewerynik.pl

Już za tydzień ukaże się pierwszy odcinek serii!

Opublikowano: 2021-04-09