Wystawa prac Maxa Skorwidera w Brukseli

wystawa-prac-maxa-skorwidera-w-brukseli

PointCulture (główna belgijska Mediateka, będąca też ważnym miejscem kulturalnym na mapie kraju) wspólnie z Fundacją MEAKULTURA organizuje w Brukseli miesięczną wystawę plakatów znanego poznańskiego artysty-grafika, Maxa Skorwidera. Wystawa zatytułowana La Musique guidant le peuple będzie trwała miesiąc (od 17 września 2015 roku) i stanowi istotną część cyklu imprez kulturalnych o nazwie Colonies, Heritages et Tabous.

Doktor Max Skorwider z Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, który działa w Fundacji MEAKULTURA od początków jej istnienia, podjął się stworzenia muzycznych plakatów, tematycznie powiązanych z tekstami piosenek, wydarzeniami czy wręcz skandalami, jakie miały miejsce w czasach komunizmu w Polsce. Artyści działający w tamtych latach, przytłoczeni brakiem wolności, z ograniczonymi prawami do wypowiedzi, starali się nie tylko ominąć cenzurę, ale też własną twórczością muzyczną skłaniać do refleksji nad zaistniałą sytuacją polityczną. Wątek ten posłuży więc jako pretekst do przedstawienia szerszej historii – walki Polaków z hegemonią Związku Radzieckiego. Dla belgijskiej publiczności stanie się on zaś nową odsłoną historii kolonializmu, którą znają przede wszystkim z odległych w czasie doświadczeń w Kongo. Prace Maxa Skorwidera nawiązywać będą do znanych artystów, ich dzieł czy festiwali muzycznych). Na plakatach znajdą się zatem sylwetki np. Kory i zespołu Maanam, Czesława Niemena, Republiki oraz impresje na temat festiwalu Jazz Jamboree, Warszawskiej Jesieni czy rockowego Jarocina.

Ponadto wystawa zostanie wzbogacona o krótki film stanowiący kompilację fragmentów teledysków artystów prezentowanych na plakatach. Dodatkowym elementem będzie sprzedaż koszulek powiązanych z wystawą oraz innych produktów stworzonych w ramach kampanii społecznej Save the Music, wspieraną przez działania artystyczne Maksa Skorwidera (więcej na: http://fundacjameakultura.pl/projekt/save-the-music-9). Wszystkich chętnych zapraszamy do odwiedzenia wystawy przy rue Royale 145, Point Culture, Brukselapointculture.be, fundacjameakultura.pl

Patronat medialny nad tym wydarzeniem sprawuje czasopismo meakultura.pl

Opublikowano: 2015-08-11