PLAKAT JAROCIN FESTIWAL

105,00 175,00

Informacje:

SKU: Brak danych Kategorie: ,

Jarocin Festiwal (1970) – festiwal dość długo był największym festiwalem muzyki młodzieżowej, głównie rockowej, w państwach Bloku Wschodniego. To tu rozwijał się polski rock, punk, metal, blues, czy reggae. To tu pojawiały się zespoły, które nie były promowane w oficjalnych mediach. Wydarzenie stanowiło rewolucję w przeciwstawieniu się artystów, a także publiczności, cenzurze. Antysystemowe teksty, walka z szarą rzeczywistością, manifestująca się w ubiorze i zachowaniu, nierzadko kończyła się bójkami i awanturami, także z milicją. Młodzież czuła się  bardzo swobodnie: pole pod gołym niebem, namioty, wolność, młodość i najlepsza polska muzyka – to najważniejsze cechy tego wydarzenia. To miejsce do którego przyjeżdżali  młodzi ludzie z różnych stron świata, a nawet Europy, np. Paul Landers z Rammstein. Jak mówi Leszek Gnoiński: “kilkanaście lat temu przeprowadzałem z nim wywiad i okazało się, że w 1987 roku był w Jarocinie ze swoim poprzednim zespołem Feeling B i do tego przyjechali na sfałszowanych paszportach”.  Jarocin, w kontekście wystawy, to miejsce symboliczne z innego powodu – w tym mieście po II wojnie światowej prowadzono akcje przesiedleńcze ludności niemieckiej.

Źródła: https://culture.pl/pl/galeria/festiwal-w-jarocinie-historia-galeria ; https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35611,20470224,leszek-gnoinski-jestem-dzieckiem-jarocina.html?disableRedirects=truewww.savethemusic.eu ; https://historiajarocina.pl/artykuly/dobrowolne-wysiedlenia-niemcow-z-jarocina-i-powiatu-w-1945-r/

KTO DLA NAS TWORZY?

Autorem plakatu jest Max Skorwider – wielokrotnie nagradzany grafik oraz wykładowca w Katedrze Grafiki Warsztatowej Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu.

DLACZEGO AKURAT TEN PLAKAT?

Wysokiej jakości druk pigmentowy zapewnia nasycenie kolorów, satynowe matowe wykończenie pozbawia plakat refleksów, pozwala to na podziwiane go z różnych stron z tym samym efektem. Druk wykonany jest na markowym papierze powlekanym 180 gr. przeznaczonym do mediów pigmentowych przez co pigment wnika w strukturę papieru, dając aksamitne głębokie nasycenie kolorów. Taki druk przeznaczony jest do kameralnych wnętrz.

Plakat dostępny w formacie B1 (70×100 cm) lub B2 (50×70 cm).

Cena zawiera koszt przesyłki. W przypadku przesyłek zagranicznych prosimy o indywidualny kontakt na adres sklep@fundacjameakultura.pl.

Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu